Издания / премиери

"Преди Коледа" - изложба на Димитър Вецин в галерия "Париж"

Изложба живопис, 24 ноември - 13 декември 2016

"Преди Коледа" - изложба на Димитър Вецин в галерия "Париж"
 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж"
представя

Димитър Вецин
"Преди Коледа"


изложба живопис

24.11. – 13.12.2016
Вернисаж: 24 ноември, 18 - 20 часа, "ул. Цар Самуил" 47


На 24.ноември от 18.00 ч. за четвърти пореден път, галерия „Париж“ ще представи самостоятелната изложба на един любим на българската публика художник - Димитър Вецин.

Заглавието „Преди Коледа“ предава много точно настроението, което струи от картините на Вецин, а именно – на трескавата подготовка за празника. Приповдигнатото настроение, срещата между хората, топлите разговори и най–вече – очакването. Очакването да се съберат, да са заедно всички – децата, родителите, бабите и дядовците, че дори и кучетата, котките, животинките на двора, всички да са с незаменимото усещане за споделеност на радостта. Всъщност онова, което така силно ни въздейства, гледайки творбите му, е точно тази радост от празника наречен живот, който така силно обединява, сплотява и прегръща хората. Разбира се, неизменно се усеща и тъгата, която идва с предчувствието за раздяла, за край, за самота, но това чувство е отново красиво, топло и много, много човешко.

„Коледари“, „Зимна разходка“, „Гергьовден“, „При чешмата“, „Старият орех“, „Пастири“, „Тихата река“, „Гълъб и гълъбица“, „Веселие на двора“ и „Таборът си отива“ са заглавия на творби от изложбата, които потaпят зрителя в пасторалната идилия на българското село, в една амалгама от спомени и блянове. И всичко това, авторът постига както чрез непринуденото въздействие на наивизма, така и чрез класическата живописна техника.

Димитър Вецин е художник – душеприказчик, чрез картините си, той винаги разказва истории, които ти дават чувството за сигурност, за закрила, за обгръщаща топлина, за приютеност. Ето затова толкова ни се иска да можем за малко поне, да поживеем вътре в тях и да се пренесем в тази така липсваща ни реалност.


Експозицията може да бъде видяна до 13 декември, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.
www.gallery-paris.com
Автор:
Надя Павлова
Публикация:
23.11.2016 г. 16:48
Посетено:
2133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24661-predi-koleda-izlozhba-na-dimitar-vetsin-v-galeriya-parizh