Издания / премиери

Разговор за творчеството на Теодора Димова

24 ноември 2016 г., 16.00 ч., книжарницата на корпус 1 в Нов български университет

Разговор за творчеството на Теодора Димова


◊ ПОКАНА

Център за книгата и издателство „Сиела“ ви канят на среща-разговор с писателката Теодора Димова, чийто творчески път сам по себе си е събитие в най-новата българска литература. Срещата ще се проведе на 24 ноември 2016 г. от 16.00 ч. в книжарницата на корпус 1 в Нов български университет. Водещ е Яна Петкова.

Събитието е част от гостуването на „Сиела“ в университета в периода 14-30 ноември 2016 г. и всеки, който направи покупка на книга от издателството ще получи подарък.

Теодора Димова е автор на 9 пиеси, играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години излизат романите ѝ „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“. „Майките“ печели Голямата награда за източноевропейска литература във Виена през 2006 г. Има повече от 10 издания у нас и е публикувана на редица чужди езици, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски, а отскоро и чешки. „Адриана“ е преведена във Франция и Чехия. През 2010 г. „Марма, Мариам“ печели националната награда за литература „Хр. Г. Данов“. Теодора Димова е колумнист към портал „Култура“. В края на 2013 г. излезе и романът ѝ „Влакът за Емаус“, а в края на 2015 г. – есеистичният сборник „Ороци“, вдъхновен от обява, която Теодора Димова случайно вижда в телевизионен репортаж: „Давам ороци по български език“. В изданието са разгледани редица наболели днес теми като липсата на култура, образованост и възпитание не само сред подрастващите, но и сред голяма част от „порасналите“ у нас. До броени дни на българския книжен пазар ще се появи новата ѝ книга - повестта „Първият рожден ден“.


Адрес: Нов български университет, ул. "Монтевидео" № 21, гр. София;
Транспорт: автобуси № 45, 73, 111 или 260, както и маршрутни таксита № 27 или 29.


Автор: Център за книгата, Нов български университет
21.11.2016 г. 12:02
Посетено: 838
Етикети: Майките, Център за книгата, българска литература, литература, Теодора Димова, Сиела, НБУ, Първият рожден ден, Мариам, Марма, Адриана, Емине
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24636-razgovor-za-tvorchestvoto-na-teodora-dimova