Издания / премиери

Игнасио Мартинес де Писон в България за премиерата на романа „Присъдата на утрешния ден”

22 ноември 2016, 17.00 ч., Литературeн клуб „Перото“

Игнасио Мартинес де Писон в България за премиерата на романа „Присъдата на утрешния ден”


◊ ПОКАНА

В рамките на съвместната културна програма с Посолството на Испания,

на 22 ноември, вторник, от 17.00 ч. в Литературeн клуб „Перото“

Институт Сервантес - София
организира

среща-разговор с двама забележителни творци на нашето съвремие, писатели и сценаристи: Игнасио Мартинес де Писон (Испания) и Алек Попов (България).

Поводът е българската премиера на най-значимия роман на испанския писател „Присъдата на утрешния ден” (ИК „Персей”, превод: Румен Руменов). Събитието се провежда в рамките на поредицата срещи с писатели „Сервантес в Перото“.


Игнасио Мартинес де Писон. Един от най-нашумелите испански автори. Писател и сценарист. Носител на Националната награда за литература на Испания с най-новия си роман „Добрата репутация” (2015). Роден в Сарагоса през 1960 г. Автор е на 12 романа. По негови сценарии и романи са създадени няколко филма, сред които „Странични пътища”, „Тринайсетте рози” и „Чико и Рита”, всичките с номинации за наградите „Гоя”, а третият – с награда. Книгите му са получили общо 17 литературни награди, 5 от които са за романа „Присъдата на утрешния ден”. Творчеството му е превеждано на френски, италиански, баски, португалски, сега и на български език.

Писател, който разказва ясно и точно, без ненужни украси, без добри и лоши. Писател за сложната човешка същност, която не подлежи на схеми и генерализации. Без излишни обяснения, залагайки на стегнатия изказ и фактите, Мартинес де Писон достига дълбок психологически финес, знак за неговата творческа зрялост.  

   
Алек Попов. Един от най-четените и превеждани съвременни български писатели. Роден в София през 1966 г. Автор на романите „Мисия Лондон“ и „Черната кутия“, както и на няколко сборника с разкази. Пише сценарии за игрални и документални филми. През 2001 г. БНТ снима филма „Чуждите стъпки“ по едноименния разказ от сборника му „Мръсни сънища“. Носител на редица литературни награди, сред които: българската награда за фантастика Гравитон (1995), Годишната награда на списание „Clouds“ 2004, където романът „Мисия Лондон“ се публикува на английски език, Националната награда за драматургия „Иван Радоев“ – за пиесата „Мисия Лондон“ (2005), "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга през 2013 - "Сестри Палавееви в бурята на историята", Награда "Чудомир" за хумористичен разказ (2014) и др. Разказите и есетата на Алек Попов са преведени на унгарски, сръбски, чешки, полски, словенски, датски, английски, немски, френски, турски, албански.

Творчеството му е характерно с иронията, абсурда, черния хумор, неочакваните обрати и широкия жанров диапазон. Критиците определят „Мисия Лондон“ за една от най-смешните книги в съвременната българска литература.  

Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
19.11.2016 г. 17:49
Посетено:
1570
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24631-ignasio-martines-de-pison-v-balgariya-za-premierata-na-romana-prisadata-na-utreshniya-den