Издания / премиери

Представяне на книгата „Това е истина!“ от Димитър Вацов

17 ноември 2016 г., 17.00 ч., Университетска книжарница, корпус 1 на НБУ

Представяне на книгата „Това е истина!“ от Димитър Вацов


◊ ПОКАНА

Център за книгата и Департамент „Философия и социология“ представят „Това е истина!“ от доц. д-р Димитър Вацов на 17 ноември 2016 г. от 17.00 ч. в университетската книжарница в корпус 1 на НБУ.

Книгата се разполага в полето на философията на обикновения език и разглежда казването на истината като специфичен тип перформатив. Тя отговаря на два основни въпроса:

1. Какво на практика правим, когато казваме „Това е истина!“? В отговор на този въпрос в книгата е изградена нова перформативна теория за истината: основна прагматична функция на перформатива „Това е истина!“ да издига обявеното за истина до образец за следване. Но не по-малко важен е и вторият въпрос:

2. При какви обстоятелства признаваме „обявеното от някого за истина“? В отговор е изградена онтологична пост-прагматистка теория за речта, която отчита как, кога и докога вече обявените „истини“ успяват да останат релевантни на актуалния опит.

Водещи на събитието са проф. д-р Христо Тодоров, доц. д-р Тодор Христов и проф. Кольо Коев, дсн. Ако присъствате на представянето, може да се възползвате от 10% отстъпка при покупка на „Това е истина!”.


Адрес: Нов български университет, ул. "Монтевидео" № 21, гр. София,

Транспорт: автобуси № 45, 73, 111 или 260, както и маршрутни таксита № 27 или 29.

Заповядайте!

Автор:
Център за книгата, Нов български университет
Публикация:
15.11.2016 г. 08:14
Посетено:
1816
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24589-predstavyane-na-knigata-tova-e-istina-ot-dimitar-vatsov