Издания / премиери

Премиера на книгата „Повест за училището” в Пловдив

14 ноември 2016, 17:30 ч., Народна библиотека "Иван Вазов"

Премиера на книгата „Повест за училището” в Пловдив

 

◊ ПОКАНА

Народна библиотека „Иван Вазов" ви кани на премиерата на книгата „Повест за училището” от Магдалена Манчева в Пловдив.

Заповядайте на 14 ноември, понеделник, от 17.30 часа в  конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов

Авторката ще бъде представена от Екатерина Полякова, главен библиотекар в НБ „Иван Вазов”, а за повестта ще говори литературният критик Марин Кадиев.


◊ КНИГАТА

Книгата "Повест за училището" се появява точно навреме, давайки информация и принос за подобряване на българското образование. В творбата има много истини. А стилът и начинът, по който е написана я прави интересна и четивна. Главната героиня на повестта е учителка, която напуска родния си дом и отива на работа в отдалечено и непривлекателно място, само и само да има работа и реализация по специалността си. И попада в училище, в което учат деца от различни етноси. Дали ще се справи? Чии нерви ще бъдат скосени по-напред? Каква е атмосферата не само в класните стаи, а и в учителската, сред колегите? Имат ли и те какво да си кажат? И успяват ли? Или и тук всичко е като на конвейер? Оставяш единия дневник, взимаш другия, а в междучасието разтърваваш… Какво научава учителката за селото, в което до скоро е съществувал завод за танкове? И как да се възпитават деца, чиито родители са на гурбет в чужбина, а питомците се наглеждат от баби, дядовци или роднини? Ето за това е повестта.

В текста има напрежение, развитие на събитията, кулминация и логичен, оригинален финал. Повестта изобилства от ярки, емоционално наситени образи. У читателя остава трайна следа от огромната обич на главната героиня към децата, към природата и стремежа й да развие тези качества и у своите ученици. Книгата ще допадне не само на хората, свързани с процеса на образованието, но и на ценителите на изисканото литературно слово.


◊ АВТОРКАТА

Магдалена Манчева е работила дълги години в Радио Пловдив и в Българската национална телевизия. Авторка е на множество документални филми. Има издадени единадесет художествени книги. Нейни приказки се излъчват по програма „Христо Ботев” на Българското национално радио. Гласът й може да бъде чут и в предаването „Хумор, сатира и забава” на Радио София. Другата област, в която Магдалена Манчева оставя следа, е учителското поприще. Тя е била известно време преподавателка по руски език. Победителка е в Международния конкурс „Най-добър учител по руски език” през 2014 година. Отличена е със специална награда и диплом „За красота и богатство на речта”. През 2015-та година е два пъти лауреат от два Международни литературни конкурса – Пушкински и Тютчевски за есеистика. Авторката пише еднакво добре на български и на руски език.

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.11.2016 г. 08:34
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24561-premiera-na-knigata-povest-za-uchilishteto-v-plovdiv