Издания / премиери

Премиера на „Бабо, разкажи ми спомен“ от Ивинела Самуилова в град София

10 ноември 2016, 18.30 ч., Greenwich Book Center

Премиера на „Бабо, разкажи ми спомен“ от Ивинела Самуилова в град София


◊ ПОКАНА

Издателска къща „Хермес”
има удоволствието да Ви покани
на
премиерата на
„Бабо, разкажи ми спомен“ от Ивинела Самуилова
в град София

 
Заповядайте на 10 ноември (четвъртък) от 18,30 ч.
в Greenwich Book Center, бул. „Витоша“ № 37


◊ ЗА КНИГАТА

"Бабо, разкажи ми спомен” е още една, излязла от сърцето вдъхновяваща творба на Ивинела Самуилова. Дълбоко привързана към българската фолклорна традиция, авторката предлага оригинален поглед към мирогледа и обредността на старите българи.

В типичния й стил, с много хумор, Ивинела Самуилова ни поднася едно затрогващо четиво, което разпалва любовта към родното и възстановява самочувствието ни като българи. 
 
Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена”, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

Младата жена става част от местната компания: зевзекът гъдулар дядо Петко, „гласът на съвестта” и стожер на миналото дядо Йордан, цапнатата в устата баба Неда, необикновената монахиня - сестра Серафима, и двойката англичани Марк и Лиза.

С всяко следващо посещение „при баба” образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта.


◊ ЗА АВТОРА

В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-търсените на родния пазар. Книгите й са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на читателите. Благодарение на тях романите й „Животът може да е чудо“ и „Къде отиваш, пътнико?“ спечелиха първо и второ място в Националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“. Романът „Жената, която търсеше любовта“ бе удостоен с приза „Носител на всенародната любов“ в конкурса „Копнеж по човечни книги“. „Гатанки от небето” зае четвърто място в литературната надпревара „Любима книга на България” за 2015 г. 

Самите читатели определят книгите на Ивинела като завладяващи, жизнеутвърждаващи, пробуждащи, преобразяващи… Вероятно, защото веруюто на авторката е, че хората нямат нужда от поучения, а от вдъхновение за живота.
Автор: ИК "Хермес"
09.11.2016 г. 13:42
Посетено: 1394
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24547-premiera-na-babo-razkazhi-mi-spomen-ot-ivinela-samuilova-v-grad-sofiya