Издания / премиери

Премиера на "Пътуването" от Ангел Г. Ангелов

26 октомври 2016, 18.00 ч., Арт салон БНР - Радио Варна

Премиера на "Пътуването" от Ангел Г. Ангелов


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 октомври от 18.00 часа в Арт салона на Радио Варна Ангел Г. Ангелов ще представи новия си роман „Пътуването”, ИК „Хермес”, 2016. На премиерата ще присъстват представители на издателството.

С думи за книгата е поканена Виолета Тончева.

Писателят е познат сред приятелите на съвременната българска литература с белетристичните сборници "Невъзможна любов" (1984), "Оживление в мравуняка" (1993), "Плах опит за докосване" (2002) и романите "Закуска по обяд" (1991), "Сутрешни залези" (2000; II изд. - 2000; издаден и на руски от московското издателство ПоРог, 2005), "Бъдещето на отминалото време" (2006) и "Ходене по вода" (2009).


◊ КНИГАТА

И в най-новата си творба Ангел Г. Ангелов отстоява своята различност с оригиналния си стил, който стои встрани от всички възможни традиции в българската литература. Голямата метафора за пътуването тук е разказана през телесното и опитността, която произтича от него за главната героиня. Еротичен, на места дори брутален, положен едновременно в конкретиката и извън нея, романът предизвикателно се движи по ръба на фантазма, за да стигне до целта на своето пътуване.

Ето как проф. Михаил Неделчев анонсира на последната корица романа на Ангел Г. Ангелов: „С романа "Пътуването" в българската литература някак призрачно, но властно, се явява още един митически Остров. Той като цялостно обиталище и неговите обитатели (и най-вече изключителната и вечна жена Остина, както и Автора и Лечителя) имат своите истории, но те не съответстват напълно на "реалните" човешки случвания. Драстично звучи и пределната еротичност на повествованието. В романовите светове на Ангел Г. Ангелов трябва да се отпуснеш, да им се отдадеш, някак да се откажеш от навиците си във всекидневието. Тогава ще видиш една друга, конструирана от писателското въображение логика, чиито смисъл е да "очудни", да "остранности" и това, което ни заобикаля, да ни научи да го виждаме с нови очи. А именно затова работи всяка значима литература.”

 

.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
24.10.2016 г. 17:25
Посетено:
1390
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24436-premiera-na-patuvaneto-ot-angel-g-angelov