Издания / премиери

Премиера на "Игра на сто листа и други разкази" от Варужан Восганян

27 октомври 2016, 18 часа, Филологическа библиотека на СУ "Климент Охридски"

Премиера на "Игра на сто листа и други разкази" от Варужан Восганян


◊ ПОКАНА

На 27 октомври (четвъртък) от 18 часа във Филологическата библиотека на СУ "Климент Охридски", ет. 5, Централно крило, Ректорат ще се състои премиерата на книгата с разкази на румънския писател Варужан Восганян с участието на автора и проф. д.р Светлана Стойчева, която ще представи книгата. Ще се радваме да бъдем заедно, заповядайте!

Варужан Восганян, „Игра на сто листа и други разкази“, прев. от румънски Ванина Божикова, художник на корицата и илюстрации Борис Праматаров, изд. СОНМ, С., 2016 г.

Книгата е част от проекта на издателство СОНМ „Разказът – един пренебрегнат жанр“, подкрепен от Програма „Креативна Европа“ на ЕС.


Варужан Восганян (*1958) е съвременен румънски писател и поет, познат на българския читател с дебютния си роман „Прошепната книга“ – едно от знаковите произведения на съвременната румънска литература, разтърсващ разказ за изгнаническата участ на арменския народ, но и за добитата мъдрост, за съхранената жизненост и устойчивост, превърнали се в основа за оцеляването, преведен на всички големи европейски езици. Варужан е бил министър на иконоимката и търговията на Румъния няколко мандата, в момента е сенатор. Президент на Съюза на арменците в Румъния.

Именно от перспективата на „Прошепната книга“ може да се чете сборникът „Игра на сто листа и други разкази“, публикуван в Румъния през октомври 2013 г. Той съдържа шест разказа, които говорят за безпокойството, търсенията и несигурността на нашето посттоталитарно съвремие, за множеството все още неизлекувани травми на комунизма и за болестите на прехода към демократично общество – комунистическите лагери и нечовешките изтезания, опитите за бягство през Дунава, неизменно завършващи с разстрел, преследванията от страна на „Секуритате“, протестите на миньорите (т. нар. „минериади“), битката с миналото, с призраците на предишния режим, „болестта на липсата на посока“. Героите в тези разкази са маргинали, отхвърлени от триумфа на историята, които щастието е забравило да навести: неудачници, просяци, сакати, хора без семейства и професия, ранени прекомерно от живота и именно затова имащи специални отношения с времето.

Ванина Божикова (*1975), преводачката на тази книга, e преподавател по литературен превод и съвременен румънски език и литература в СУ „Св. Климент Охридски”. На нея дължим преводите на произведения на повече от 20 класически и съвременни румънски писатели, сред които Йон Лука Карагиале, Йоан Славич, Стефан Банулеску, Йоан Грозан, Нора Юга, Лена Константе, Мирча Картареску, Чезар Паул-Бадеску и др.


27 октомври (четвъртък) 2016, от 18 часа,
Филологическа библиотека на СУ "Климент Охридски", ет. 5, Централно крило, Ректорат

Заповядайте!

Автор:
Екип на издателство СОНМ
Публикация:
23.10.2016 г. 14:44
Посетено:
2070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24427-premiera-na-igra-na-sto-lista-i-drugi-razkazi-ot-varuzhan-vosganyan