Издания / премиери

Поезия и музика с книгата на Димана Иванова „Азбука на желанията“

16 октомври 2016, 18 ч., галерия The Art Foundation

Поезия и музика с книгата на Димана Иванова „Азбука на желанията“


◊ ПОКАНА

Издателство „Скалино“ и галерия The Art Foundation Ви канят в неделя, 16 октомври, от 18 ч. на представянето на втората книга с поезия на Димана Иванова „Азбука на желанията“. Художник на корицата и на буквите от азбуката, които съпътстват стихотворенията в тази книга, е френският художник Иво Жакие, който от години живее и работи в Прага.

Книгата в Софийската галерия  The Art Foundation (ул. „Дякон Игнатий“ 19, в първия безистен на улицата, която води от пл. „Славейков“ към Централна поща) ще представи Амелия Личева. Авторката ще прочете някои от стихотворенията с акомпанимента на Константин Кучев, който ще свири на цигулка, а след този музикално-поетичен пърформанс, вечерта ще продължи с изпълнения на китара и песните, които е решила да изпее еквадорската поетеса Карина Галвес – специален гост на премиерата в София.

 

"Достатъчно е да се подемат маршрутите, които Димана Иванова предлага в тази книга на пътувания в миналото, в чуждата поезия, из европейските градове, между влюбването и страстта, за да възникнат нови истории, да се видят незабелязани кътчета от уж познати територии, да се дочуят думи отвъд мълчанията и разговори отвъд движенията на телата, да се отворят страници на книги, които са били залепнали. Концептуална, ерудирана, нейната поезия ни изправя пред предизвикателството да разпознаваме собствените си сънища, да се питаме какво е да си жена и какво е да си мъж в обърканото днешно време, но и някога, и най-сетне – да проговаряме на езици, които са ни малко познати, дори когато сме ги учили."

Амелия Личева

 

Димана Иванова е родена на 6 август 1979 г. във Варна. Завършила е славянска филология с профил чешки език и литература, както и френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на редица научни статии и литературни изследвания на български и чешки език, а от 2011 г. и доктор по сравнително литературознание на Карлов университет в Прага. Превежда чешка, словашка и френска поезия на български език, както и български  поети на словашки и чешки, два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса „По стъпките на Григор Ленков”,  организиран от Чешки център в София. От 2012 г. преподава френски език, изкуство и култура в Малацки,  Словакия. Нейни стихотворения са превеждани на много езици, публикувани са в различни европейски печатни и електронни издания, включени са в поетичните антологии на международните фестивали за поезия Ars poetica (Словакия) и „Вечери на поезията в Куртя де Арджеш“ (Румъния). Димана Иванова е един от съставителите и автор на предговора на колумбийската антология със славянски и латиноамерикански поети Antología para la mariposa (2016). Първата ѝ книга с поезия „Покана за баща“ е издадена през 2012 г. от изд. „Ерго“.


Автор:
Изд. Скалино
Публикация:
13.10.2016 г. 13:36
Посетено:
2007
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24369-poeziya-i-muzika-s-knigata-na-dimana-ivanova-azbuka-na-zhelaniyata