Издания / премиери

Премиера на книгата "България. Версия 0.5" от Орлин Тодоров

12 октомври 2016, 18:30 часа, клуб "Перото", НДК

Премиера на книгата "България. Версия 0.5" от Орлин Тодоров


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Изток-Запад" и Клуб "Перото"
представят

„България. Версия 0.5“ от Орлин Тодоров

Премиера на книгата на 12 октомври 2016, сряда, от 18.30 ч. в клуб "Перото" - НДК.

Вход: свободен


◊ ЗА КНИГАТА

„България. Версия 0.5“ от Орлин Тодоров дава отговор на въпроса как демокрацията да стане работеща за гражданите.

Книгата цели да даде отговори на много наболели за обществото ни въпроси. На достъпен език, с много примери и сравнения с развити държави, са разяснени основните принципи на съвременното демократично държавно устройство и как липсата и изопачаването им у нас, а не „материалът” ни, е истинската причина за повечето от проблемите в страната.

Какво прави една държава свободна? Авторът аргументирано отговаря на този и редица други въпроси. Защо вече повече от 25 години, въпреки смяната на петнадесет правителства корупцията в държавата постоянно расте и по почти всички показатели страната деградира? На какво се крепи тиранията на политическите машини, които ни управляват и как да се освободим от нея? Какво означава истинска пряка демокрация и защо всичко което си мислим, че знаем за нея е погрешно? Защо страната толкова лесно се манипулира от външни сили, а вътрешно се задушава от безброй картели, монополи, мафии и специални интереси? Как Конституцията на практика саботира върховенството на закона у нас? Защо липсата на прозрачност в данъчното облагане, в политиката и в други области от живота ни обрича на порочни практики? Като например това, че младите семейства у нас плащат три пъти повече данъци от типичното за развитите държави. Това са само част от проблемите в държавното ни устройство анализирани в книгата.

Обещанието на книгата е да освободи читателя от неистини, да му помогне да погледне не само на България, но и на света с други очи. Да очертае пред него пътя към промяната. Книгата е написана за обикновения българин, за всеки който се стреми към по-свободно бъдеще за себе си и за децата си.


◊ ЗА АВТОРА

Орлин Тодоров е на 16 години, когато настъпват промените през 1989 г. Като повечето българи е въодушевен от новопоявилата се свобода, но скоро след това осъзнава, че България всъщност е заменила една тирания с друга. През 1995 г. прекъсва следването си във Варна, за да продължи образованието си в САЩ, специалност „Компютърни науки” и остава да живее и работи там. В периода 2004-2013 г. живее в Калифорния и американското гражданство му позволява да участва в тяхната пряка и представителна демокрация. Благодарение на работата си като технически директор на софтуерна фирма, изпълняваща обществени поръчки на щатско и местно ниво, се запознава отблизо с устройството и функционирането на държавната администрация в САЩ. Разбира истинските източници на някои от съвременните проблеми в САЩ, но същевременно осъзнава и предимствата на конструкцията на американската демокрация, осигурила просперитета на страната досега. Живее известно време и в други страни като Ямайка и Турция, което му дава широк поглед върху света.

През 2013 г. се прибира в България за по-дълго и бързо се сблъсква с българската действителност. Скоро осъзнава, че повечето от проблемите, от които хората у нас постоянно се оплакват и с които сам се сблъсква, произлизат от няколко съвсем основни пропуски в държавнополитическото устройство на страната. Споделя прозренията си с познати, а те пък със свои познати. Така се ражда идеята за книгата“ България. Версия 0,5“ – първият обстоен, научен и същевременно на достъпен език, сравнителен анализ на държавнополитическото устройство на България.


Автор:
Организаторите
Публикация:
11.10.2016 г. 10:35
Посетено:
1618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24345-premiera-na-knigata-balgariya-versiya-0-5-ot-orlin-todorov