Издания / премиери

Премиера на романа "Туист" от баския автор Аркайц Кано

10 октомври 2016, 19 часа, Литературен клуб "Перото" - НДК

Премиера на романа "Туист" от баския автор Аркайц Кано


◊ ПОКАНА

Заповядайте на премиера на романа "Туист" от баския автор Аркайц Кано.

Деян Енев ще представи романа в присъствието на автора.

Събитието е в Литературен клуб "Перото" от 19 часа на 10 октомври (понеделник).

Организатори: Издателство Смол Стейшънс Прес и Сервантес Институт.


Сюжетът на
романа "Туист" се разгръща въз основа на действителните събития по убийството на Ласа и Сабала (в романа – Сото и Себерио) от ГАЛ – параполицейски формирования, упражнявали т.нар. държавен тероризъм срещу Баската сепаратистка организация ЕТА по време на управлението на социалистическото правителство през 80-те. Главният герой Диего Ласкано, писател и пръв приятел на убитите, се раздвоява между чувството си за вина и неосъществената кариера, индуцирана от таланта на Сото. Между двете състояния той избира своето място под слънцето подобно на боровите иглички, които стоят встрани мълчаливо и затова остават завинаги. В едно размирно време на политически интриги, журналистически манипулации, бохемски живот и никакви задръжки да бъдеш егоист е начин да избереш да бъдеш благороден със самия себе си. Макар и да не следва стандартната нишка на постмодерния роман от постоянно преплитащи се нови събития и хора, съдбата на героите ту се появява, ту изчезва между страниците, което остава едно усещане за миражност и нереалност, така важни за всяка една добра психологическо-криминална драма.


Един писател се добира до най-добър резултат, когато съумява да влезе под кожата на дявола, да бъде изместен от него – или още по-добре, когато той успява да измести дявола.

На Запад била станала общо явление тенденцията да чувстваш вина, но срам – никакъв. Обратно, на Изток не се чувстваш виновен, но чувството за срам го имат дълбоко вкоренено в себе си.

Ще знаем ли поне кога сме наистина оригиналният лист и кога копието на онзи, от когото сме се възхищавали? Наистина ли съзнаваме, че колкото повече лентата на пишещата машина се изхабява и излинява, толкова повече оригиналът става все по-сив и размит, докато копието отдолу – когато индигото е ново – е по ясно от оригинала?


Аркайц Кано (Ласарте, 1975) е завършил право в университета в Страната на баските. Работи като радио и телевизионен сценарист и е превел на баски книги от Ханиф Курейши, Пол Остър и Алън Гинзбърг. Автор е на две стихосбирки, на две книги с разкази и на четири романа. Последният – "Туист" (2011) е носител на Испанската награда на критиката и на наградата Еускади. Кано често участва в пърформанси като съчетава различни видове изкуство – литература, музика и др. Книгите му са преведени на девет езика, включително английски, немски и руски.




Автор:
Издателство Смол Стейшънс Прес
Публикация:
07.10.2016 г. 16:09
Посетено:
1385
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24331-premiera-na-romana-tuist-ot-baskiya-avtor-arkayts-kano