Издания / премиери

Премиера на книгата с две пиеси на Светлана Дичева и Мая Кисьова за Силвия Плат и Ан Секстън

30 август 2016, 18 ч., Американски център към Столична библиотека

Премиера на книгата с две пиеси на Светлана Дичева и Мая Кисьова за Силвия Плат и Ан Секстън


◊ ПОКАНА

Заповядайте във вторник, 30 август, от 18 ч. в Американския център към Столична библиотека на площад "Славейков", където с авторките Светлана Дичева и Мая Кисьова ще представим книгата с две пиеси за Силвия Плат и Ан Секстън:

"Миграцията на сьомгата" от Светлана Дичева
и
"Милост. Да играеш Ан Секстън" от Мая Кисьова


В представянето във вторник ще вземе участие и английският поет и драматург Том Филипс, който написа послеслова в книгата и който през този август, като резидент в Къщата за превод и литература в София, преведе двете пиеси на английски език.

Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата в програма "Помощ за книгата" 2015.


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

"Двата драматургични текста имат общ обект на изследване и „възхита“ – поезията, както и сходни отправни точки – трагическата съдба на две от най-големите поетеси на ХХ век – Силвия Плат и Ан Секстън. Усилията и на двете авторки са насочени безкомпромисно именно към дълбините на трагическото, но без претенции, видими, (в режим на четене) пиесите им да се разбират в жанровите особености на трагедията. Напротив, от тях струи една елегантна сияйност, жизненост, плътна женственост, която надскача травматичното послание, обичайно очаквано, когато в центъра на действието са Плат и Секстън. (Любопитен момент, който също свързва двата разказа е, че Силвия Плат се явява като образ от живота на Секстън във втората пиеса.)"
Мариета Георгиева

"Много е писано след смъртта на Секстън и Плат, като голяма част от написаното се опитва да обхване съчетанието между сгъстена креативност и саморазрушителност, преживяванията и емоциите, които са ги довели до желанието да посегнат на живота си. Двете пиеси, които това издание съдържа, предоставят свеж поглед върху всяка от поетесите, припомняйки ни както техния блясък и мощ, така и тяхната уязвимост. Всяка от тях по свой начин разглежда живота и наследството на един объркан творец, като ги портретира наново за онези, които познават творчеството им, и запознава с тях онези, които се срещат с тях за пръв път. Освен, че пресътворяват за сцена историята на тези личности, те осветляват теми и въпроси, които са актуални и днес."
Том Филипс


◊ АВТОРИТЕ

Светлана Дичева е автор на два сборника с разкази: „Балканският пророк“ ("Антлантида", 2000) и “Парти за разглезени самотници“ ("Унискорп", 2014); на три романа: „Мона и Магелан“ ("Колибри", 2005), „Лабиринт за романтични минотаври“ ("Колибри", 2009), „Заекът на Гала“ ("Унискорп", 2010) и на повестта „Роял в мазето“ ("Унискорп", 2013). Романът ѝ „Мона и Магелан“ е преведен и издаден в Сърбия ("Александриja", 2008), а два нейни разказа в немския превод на Томас Фрам („Къща, в която да умреш“ и „Полетът от Лондон има двайсет минути закъснение“) са включени в антологията с нова българска проза Verborgenes Leben („Скрит живот“) със съставител Евелина Ламбрева Йекер, публикувана от щвейцарското издателство IK CHORA Thomas Frahm, Duisburg 2016.

Светлана Дичева е известна и като журналист и глас от Българското национално радио, където работи от 30 години и където е водила едни от най-престижните предавания на програма „Хоризонт“: „Преди всички“ и „12 плюс“. От 2001 г. води сутрешното съботно предаване „Закуска на тревата“, а през 2008 създава авторското си предаване за култура „Графити по въздуха“, което води всеки четвъртък след новините в 19 ч. по програма „Хоризонт“.

Мая Кисьова е актриса с над 30 роли в театъра и киното, режисьор на няколко камерни спектакъла и драматург. Автор е на две стихосбирки: „39 спирки по пътя“ ("Триада", 2003) и „Три луни“ ("Изток-Запад", 2008); на монографията „Исторически аспекти на релацията Актьор – Драматург“ ("Изток-Запад", 2009); на театрално-критически текстове, събрани в сборника „Словесни репетиции“ ("Изток-Запад", 2008); на 11 пиеси и на двуезично хайку. Носител е на много национални и международни награди за хайку, сред които II и III награда от Международния Kusamakura конкурс в Япония (2014). Селектирана в ТОП 100 най-креативни автори на хайку в Европа за 2014 г. и нейни хайку са публикувани в антологията на българското хайку „Различна тишина“, на български и унгарски език със съставител Петър Чухов и преводач Дьорд Сонди, издадена от унгарското издателство Napkut Kiado, 2012. Публикувала е също „еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник“ ("Скалино", 2013) и двуезичната книга с хайку „Майска утрин / May Morning“ ("Изток-Запад", 2014). Първата ѝ пиеса „Между ударите”, посветена на писателката Яна Язова, е номинирана в Друмеви театрални празници 2004, публикувана в сборника „13 Фестивални пиеси“ и играна в Чешки център София. На пиесата ѝ „Милост. Да играеш Ан Секстън“ е присъден плакет за драматургия в Националния литературен конкурс „Димитър Димов“ (2016).

Автор:
Издателство "Скалино"
Публикация:
25.08.2016 г. 15:49
Посетено:
1698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24079-premiera-na-knigata-s-dve-piesi-na-svetlana-dicheva-i-maya-kisyova-za-silviya-plat-i-an-sekstan