Издания / премиери

Анатолий Корольов в България

Премиери в Пловдив и София

◊ СЪБИТИЕТО

По покана на Божана Апостолова – директор на Издателска къща "Жанет-45" и Георги Борисов – директор на издателство "Факел експрес" и главен редактор на списание "Факел" в България пристига известният руски писател Анатолий Корольов. Поводът е току-що излязлата книга, включваща романите му “Главата на Гогол” и “Игрите на гения, или животът на Леонардо”. Изданието е част от библиотечната поредица "Нова проза", съвместен проект на двете издателства.

. Анатолий Корольов е гост на “Пловдив чете” и на 9 юни от 18.00 ч. в Балабановата къща ще представи книгата си пред пловдивските читатели.
. Премиерата в София е на 16 юни от 18.00 ч. в Книжарница „Хеликон“ – Витоша, бул „Витоша“ 62 (вход откъм бул. „Патриарх Евтимий“).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Анатолий Корольов е белетрист, драматург, есеист. Член на Съюза на писателите и на руския Пен-център. Постоянен автор на сп. "Знамя". Наблюдател на германския вестник “Франкфунтер Рундшау”, води рубриката “Архипелаг”.

Роден е на 24 септември 1946 г. в Перм. Завършва филологическия факултет на Пермския държавен университет (1970) и Висши театрални курсове (1981). След отбиването на военната си служба в дисциплинарен батальон на Урал работи в провинциални вестници и телевизионни канали. От 1976 г. преминава на свободна практика и не заема щатни длъжности. Първият му роман – сюрреалистичният "Дракон" - излиза трийсет години след написването му през 1972 г., илюстриран с рисунки и колажи на писателя. Една от водещите фигури на руския постмодернизъм, Корольов придобива световна известност с повестите и романите си "Геният на местността" (1990), "Ерон" (1994), "Човекът-език" (2000), "Главата на Гогол" (2000), "Змия в огледалото" (2001), "Да бъдеш Бош" (2004).

Награди:

"Ерон" - наградата на сп. "Знамя" за най-добър роман на годината, 1994

За "Главата на Гогол" получава руско-италианската награда "Москва-Пенне" през 2001 г.

"Човекът-език" е номиниран за литературната награда “Смирнофф-Букер” през 2000 г. "Да бъдеш Бош" е номиниран за "Буккер" през 2004 г. Получава ежегодната награда за най-добро литературно произведение на Академията за руска съвременна словесност.

Радиопиеси: “Ночные голоса”, “Перелет”, “Невесты револьвера” - поставени в Москва, Талин, Братислава, Варшава, Кьолн.

Пиеси: “Двое в номере”, “Англетер”, “Мать ангела, отец идиота”. (Непубликувани). “Слуги и господа” (публикувана).

Философски етюди и литературоведски есета: статия за трагедията на Пушкин “Моцарт и Салиери”, монография за романа на М. Булгаков “Майстора и Маргарита”, изследване за булгаковска Москва през 20-те години на ХХ в. за Чехов и Розанов, за Анди Уорхол, Коко Шанел, за пътешествия из Русия и др.

Статии: за Пушкин, Паустовски, Кафка, Андрей Бели, Солженицин, за футуристичната концепция на Ф. Фукуяма, за художникците Серов и Рубенс, Леонардо да Винчи, за съвременната култура, литература и живопис.

Кино: съавтор на киносценария на филма “Колекционерът”, режисьор Юрий Гримов, 2001.

Автор на 5 телевизионни документални филма в Пермската телевизия (1976-1980). Автор на сюжета за «Фитил» (Мосфилм).

Рисунки и колажи: През 2004 г. в Москва беше открита първата му самостоятелна изложба с рисунки и колажи.
Автор:
Факел Експрес
Публикация:
06.06.2006 г. 19:03
Етикети:
Посетено:
601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2405-anatoliy-korolyov-v-balgariya