Издания / премиери

Среща с писателя Владо Любенов и неговия нов роман „Адвокатът на лудите“

16.08.2016 г., 18:00 ч, галерия "Георги Петров" - Добрич

Среща с писателя Владо Любенов и неговия нов роман „Адвокатът на лудите“


◊ СЪБИТИЕТО

Община гр. Добрич, ИК „Жанет 45“, галерия „Георги Петров“ и Сдружение на писателите организират

среща с писателя Владо Любенов и неговия нов роман „Адвокатът на лудите“.

На 16.08.2016 г от 18,00 ч. в галерия "Георги Петров",
"Луксор сити център", ул. "Независимост" 5 - гр. Добрич


Владо Любенов е роден на 21.08.1961 г. в София. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Право". Живее в София. Работи като адвокат. Автор е на седем стихосбирки, между които: "Селски нощи" (1995; с конкурс на Националния център за книгата), "Брачни сонети" (2002), "Адвокати и пеперуди" (2007), "Неравноделни тактове" (2012), на книгата с разкази "Рокля за двама" (2010) (в литературен тандем с Габи Генчева) и на романа "Емигрантът" (2012). Владо Любенов е автор и на документалния филм "Йордан Кръчмаров - един забравен поет" (2003). Член е на Съюза на българските писатели.


◊ ОТЗИВИ

За поезията на Владо Любенов:

"... В поезията на Владо Любенов най-обикновени детайли от всекидневния интериор се превръщат във вещи, заредени сякаш от дългото вглеждане и размисли с постовата енергия. Така вещите губят прагматичния си смисъл и се превръщат в значим факт от друг свят, в художествен образ... Той е поет без уговорки, без каквото и да е съмнение. Хубав поет. Чист, искрен, въздействащ като музиката на Моцарт, идеща от глъбините на душата му, или по-точно идеща от някъде. Неслучайно в стихосбирките на Владо има реквиеми, има нощи, мрак и звезди, има някаква тайнственост, някаква мистерия в най-добрия смисъл. Има ходения по духа, общуване чрез духа, има будуване, има живот, но не този - нашия, катаднебния; поетичен живот има и това придава на стиховете му истинска цена на стойностни лични творби, Владови рожби..."
Велин Георгиев

За романа "Емигрантът":

"... „Емигрантът“ е един неспокоен текст, който се чете приятно и леко. Изреченията са стегнати и няма разточителство на изразни средства. Няма отклонения по тревата и небето. Има действие и напрежение, много очакване. Неспокойствие. Сурова действителност, но и обич. Писателят симпатизира на героя си. Опитва се да го разбере, да му помогне, да го подкрепи. Не го осмива. Прощава му и спестява забележки от всякакъв род. Възхищава му се в отделни моменти. Подбутва го да взима решения..."
Христина Панджаридис

За романа "Адвокатът на лудите"

"На пръв поглед книгата на Владо Любенов
"Адвокатът на лудите" изглежда безсюжетна, но тази лъжлива представа се създава от фрагментарния характер на повествованието. Тя е пряко свързана с многообразието на живота, неговата многосъставност и непредсказуемост. Всъщност книгата е изградена от множество сюжети, чиято единствена свързаност идва от участието на главния герой, адвокат Свилен Данев. Така героят от субект, се превръща в обект на действието. Всичко това определя първата му голяма особеност."
Тодор Каракашев




Автор:
Организаторите
Публикация:
12.08.2016 г. 19:51
Етикети:
Посетено:
1217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24043-sreshta-s-pisatelya-vlado-lyubenov-i-negoviya-nov-roman-advokatat-na-ludite