Издания / премиери

Камелия Спасова представя стихосбирката "Кеносис" във Варна

В рамките на Алея на книгата - Варна 2016

Камелия Спасова представя стихосбирката "Кеносис" във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Камелия Спасова представя стихосбирката "Кеносис" на Варненско книжно лято с "Жанет 45".

Думи за книгата: Миглена Николчина

1 август /понеделник/, 18:30 часа
БНР - голям арт салон, бул. "Приморски" 22, Варна


◊ ЗА КНИГАТА

Кеносис е отказът от всичко, намаляването на живота, изтощаването до смърт. Това е процес на себеизпразване, самоизчерпване, себеотнемане, то е протяжното изтощаване на смисъла, призивът обезслави се. Кеносис е и точката, в която залозите са празни и нищо не може да се промени. Който претърпи този момент, без пустото в него да зарази пустотата навън, може да види как времената се преобръщат.

Кеносис е опразване на високите редове, при което те остават високи, но празни. Прозрачни, без съдържание, те са вече чист жест с облик на послушание: остави се и се оставям. Метафизично късо съединение.

Това е изкуството за удържане на формата при все тягата, упражнявана от безсъбитийността – там, където нищо не се случва, желанията са вцепенени и дори повторението не носи наслада; там, където смъртта е глух инструмент и в нея не е останало нищо възвишено. Може да бъде наречено смирение, но не е. Подобно изтичане от себе си става бавно. И не напълно, и не окончателно. Откъдето и рискът от забавяне или забравяне, от преустановяване на прекъсването. Кеносис тогава е самото време, което не може да разпознае своя край и своя кръст. Все пак има нещо инфантилно в тази страст към самоограничаване и усмиряване, както си остава и нечовешкият импулс към уподобяване на горните редове.

Кеносис е книга на празнотата.


◊ ЗА АВТОРА

Камелия Спасова
е родена на 24 април 1982 г. в София. Преподава антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по теория на литературата с научната книга „Събитие и пример у Платон и Аристотел“ (2012). От 2009 г. е редакторка и водеща броеве на „Литературен вестник“.

Първата й стихосбирка „Парцел N 17“ (ред. Г. Господинов, 2007) излиза с награда от конкурса за поезия „Веселин Ханчев“. Нейни стихотворения са преведени на английски, немски, руски, гръцки, турски, румънски, сръбски, датски, хърватски и италиански. Във Вила Валдберта край езерото Щарнберг тя открива достатъчно пуста земя, за да завърши „Кеносис“ – книга на празнотата.
 

◊ ОТ КНИГАТА

Marginalia

Нека се събудим с по-малко мъгла, нека се събудим. Нашите имена никнат
по страниците
със забравените си страхове,
с никога непризнати желания;
нашите имена никнат от самосебе си в промеждутъците и в паузите; имената викат лицата, лицата – телата. Някоя ръка пробива страницата,
та пише, пише, празно не остава
по полето.

Автор:
Организаторите
Публикация:
31.07.2016 г. 14:57
Етикети:
Посетено:
1540
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24020-kameliya-spasova-predstavya-stihosbirkata-kenosis-vav-varna