Издания / премиери

„В полет” – едно красиво послание за живот

Премиера на книгата „В полет” от Малина Първанова във Варна

„В полет” – едно красиво послание за живот


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 август от 17 часа в книжарница „Сиела” във ФКЦ – Варна ще се състои премиерата на книгата „В полет” от Малина Първанова, изд. Сдружение "Изкуството на Алекс", 2015.

На варненската премиера, третата след успешното представяне в Ню Йорк и София на луксозното триезично издание, за книгата ще говори Виолета Тончева.

Авторката Малина Първанова и Бойка Башлиева ще представят международния проект на Сдружение „Изкуството на Алекс”, който всяка година дава шанс на млад актьор да следва със стипендия в „Лий Страсбърг”, където е учил талантливият Александър Първанов.

Публиката ще види и два кратки филма – единият документира премиерата на книгата в Ню Йорк, а в другия Бил Хопкинс, преподавател по филмово изкуство в „Лий Страсбърг”, проследява най-значимите роли на Алекс, сред които и участието му в „Ромео и Жулиета” от Шекспир. В тази връзка на събитието се очакват изненади от възпитаниците на Стоян Радев в „Студио Театър, които през август канят варненци на своята нова постановка на „Ромео и Жулиета”.

На премиерата ще прозвучи и посветената на Алекс песен „Shadow“, написана по стихове на Малина Първанова и композирана от 13-годишната Менеа Кефалоф.


◊ КНИГАТА

Това е необичайно вълнуващ спомен на една майка, която вместо да затъне сама в мъката по нелепо загиналия, само на 20 години, син, споделя със света живота и мечтите му. Нещо повече - тя основава Сдружение „Изкуството на Алекс” и учредява ежегодна стипендия „Алекс” за млад актьор в прочутия Театрален и филмов институт „Лий Страсбърг”, където е следвал Алекс. Завършил с отличие Терезианската академия във Виена, Александър Първанов владее шест езика, показва активна гражданска позиция, следва политология, увлича се от изкуство. Първите му артистични превъплъщения като студент в прочутия Театрален и филмов институт „Лий Страсбърг” в Ню Йорк са впечатляващи, всички му предричат блестяща кариера.

"Знам, че трябва да бъда разумен, но така неразумно искам да обиколя света!", споделя ден преди инцидента с майка си... Малина Първанова вярва, че най-добрият начин да съхрани този вдъхновен порив на сина си към бъдещето е като го предаде на другите, на връстниците на Алекс, на живите.

Затова „В полет” е книга не за прекъснатия, а за продължаващия полет. Едно красиво послание за живот. За творчество. За изкуство.  


◊ ПРЕПОРЪКА

„В полет” се разпространява в България от издателство „Сиела” с препоръка от неговия главен редактор, известния писател и драматург Захари Карабашлиев:

„Книгата е лексикон на едно красиво и кратко присъствие в този свят, на едно прелитане... Докоснах се, макар и мимолетно, до светлината, която е живеела и сякаш все още присъства в спомена за това специално момче. Момче, с което се запознах преди минути, никога не съм виждал, а вече ужасно ми липсва! Имате великолепна книга, Малина! Вдъхновявайте!”


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.07.2016 г. 16:17
Посетено:
1040
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23997-v-polet-edno-krasivo-poslanie-za-zhivot