Издания / премиери

Представяне на поетичната книга "Нужен" от Калин Михайлов в Русе

13 юли 2016, 18 часа, РБ "Любен Каравелов"

Представяне на поетичната книга "Нужен" от Калин Михайлов в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на поетичната книга "Нужен" на доц. д-р Калин Михайлов

13 юли 2016 г., сряда, 18 часа,
Русе - РБ „Любен Каравелов“, фоайе, ІІ етаж

Изданието ще представи литературоведът и преводачът д-р Камен Рикев.


„Макар да се проявява в различни житейски роли, субектът в „Нужен“ запазва своя монолитен облик. Той е баща и съпруг, но и професионален литературовед, възприемател на изкуството, поет. Навсякъде успява да бъде вглъбен и съзерцателен, но и парадоксално отворен към външния свят - именно в амплитудата между собственото Аз и всемира, в умението да споделиш копнежа по простота въпреки задушаващата сложност на съвремието откривам уникалното място на тази поезия." Камен Рикев


Калин Михайлов, доц. д-р, е роден през 1966 г. в София. Литературовед, есеист и поет. Преподава история на западноевропейската литература в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на книгите "Стихотворения" (1991), "Тихи трипове" (1998), "Мориак и Бернанос: два романни свята между насилието и любовта" (2006), "Пролята за теб. Стихотворения и фрагменти" (2007), "Християнство и идентичност" (2007), "Християнската литература – между вписването и отграничаването" (2013), както и на множество статии в литературната и нелитературна периодика. Голяма част от есеистичното му творчество излиза в сп. „Християнство и Култура“. Съставител на антологията „Небе за земята. Българска християнска лирика“ (София: Омофор, 2016).


Камен Рикев (р. 1976) е доктор в Славистичния институт на Университета „Мария Кюри-Склодовска“ в Люблин, Полша. Автор на антологията „Два зубъра и муза. Полската литература XV–XVIII век – епохи, автори, текстове“ (София: Балкани, 2014). Научните му публикации са върху старополската и модерната полска поезия, българската литературна класика и полско-българския културен диалог. Сред превежданите от него автори са Чеслав Милош, Йежи Пилх, Станислав Баранчак.

Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
07.07.2016 г. 15:49
Посетено:
1093
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23926-predstavyane-na-poetichnata-kniga-nuzhen-ot-kalin-mihaylov-v-ruse