Издания / премиери

Премиера на романа "Видение в Мемфис" от Керана Ангелова

6 юли 2016 г., 18 часа, Дом на писателите - Бургас

Премиера на романа "Видение в Мемфис" от Керана Ангелова


◊ ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА

"Видение в Мемфис" е четиринадесетата книга на Керана Ангелова и неин пети роман – след „Елада Пиньо и времето”, „Вътрешната стая”, „Улицата на пеперудите” и "Слънчогледи за Мария”.

Романът на Керана Ангелова "Видение в Мемфис" ще бъде представен за пръв път на 6 юли 2016 г. в Бургас, в Дом на писателите от 18 часа.

За романа ще говори д-р Добрина Топалова, която е и редактор на книгата. Участие ще вземат още Румяна Емануилиду, издател от Издателска къща "Знаци", и актрисата Аглика Бояджиева. Пианистката Глория Керемидчиева, племенница на авторката, ще изпълни Прелюд оп. 28 №4 от Шопен. Не е случайно, че ще прозвучи тъкмо тази музика – в самия роман „звучи” много Шопен, една от героините му е пианистка.


"Видение в Мемфис" е роман за любовта. Към единствения мъж в живота на една жена, но и към приятелите, към близките хора, към местата за обитаване... Към живота изобщо – ярък, вълнуващ, изпълнен с болка, загуби, душевни сривове, но и с извисяване и превъзмогване, с милост, доброта и светлина.
Издателска къща „Знаци”

Вдъхновяваща история, която ни връща към любовта във всичките й смисли, към самия живот. В началото е смъртта, а самото разказване я трансформира – възражда човека чрез смисъла на живота му за всички, които са го споделили, самия човек като чудо на живота. Богат на философски смисли роман с оригинална жанрова стратегия: полифоничност, синхроничност на времената, за да се изтръгнат от тях икони и митове и да изпъстрят чудеса прозата на живота, преплитане на различни културни стилове: причудлива игра на „високото“ писане, аудиозаписа като репортаж от живота, писането като хоби, устния разказ, говоренето за писането...
Майсторска проза.
Добрина Топалова - редактор


Из "Видение в Мемфис":
"... Както си го заразказвах живота си, момичета, непрестанно чувствам особена тръпка под ребрата. Сещате се. Но все още не ми достига решителност. Засега със сигурност знам, че съм просто талантлив читател. Ако преброя думите на книгите, които съм прочела, от детството до този момент, ще се подредят в хиляди милиони километри, ще опашат земното кълбо колкото всичките паралели и меридиани. Представяте ли си, дума след дума, като върволица от мравки или като унесени влъхви, черни поклонници, запътили се към свято място, цивилизация от дребни живи същества. Свят да ти се завие. Четящият човек не е самотен. Към хората от живия живот го тегли предимно стадното чувство, влечението към книгите е от друг порядък..."



Заповядайте на премиерата на "Видение в Мемфис" - 6 юли 2016 г., 18 часа в Дом на писателите - Бургас.
Очакваме Ви!

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.07.2016 г. 18:50
Посетено:
2014
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23917-premiera-na-romana-videnie-v-memfis-ot-kerana-angelova