Издания / премиери

Българската история оживява (в) сърцето на Морската столица

Художничката Калина Атанасова с ново издание за ценители

Българската история оживява (в) сърцето на Морската столица


◊ СЪБИТИЕТО

На 16.07.2016 г. от 16 ч. в зала „Одесос“ на Археологически музей - Варна ще се състои премиера на книгата „Възстановки на средновековното българско облекло (XIII-XIV в.)“ с автор Калина Атанасова.  

Изданието представлява пълноцветен албум, посветен на цивилния костюм през Второто Българско царство (без военно и свещеническо облекло). В него са включени общо 174 авторски илюстрации, графични възстановки, снимки на материални възстановки, фотографии и репродукции на артефакти. Описани са дрехите на мъже, жени и деца; царе, боляри и обикновени хора. Анализирани са всички запазени до момента портрети на средновековни български благородници, както и находки от 17 средновековни некропола от различни краища на страната.

Книгата е съобразена с предшестващите изследвания на средновековния български костюм, но се явява най-всеобхватното задълбочено изследване по тази тема, извършено до днес. Насочена е към всички, които се интересуват от историята и възстановяването на облеклото и същевременно е строго научен труд, който ще бъде в услуга на различни специалисти и студенти в хуманитаристиката – археолози, изкуствоведи, културолози, историци.


◊ ЗА АВТОРА

Калина Атанасова
е завършила магистратура по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, а с исторически възстановки се занимава от 2004-та година. Изработва реплики на старинни костюми по метода на експерименталната археология.

Нейни реконструкции и информационни табла са представяни на изложби в различни музеи из страната, както и на средновековни панаири, фестивали и събори. Самата авторка е организирала беседи, изнасяла е лекции и живи уроци по темата. Миналата година нейни материали бяха представени на международния научен симпозиум „Ниш и Византия“ в Сърбия.

За повече информация:
Калина Атанасова
e-mail: kalina@badamba.info



Автор:
Калина Атанасова
Публикация:
04.07.2016 г. 15:41
Етикети:
Варнакостюмикнигапремиера
средновековно българско облекло
облекла
възстановки
Калина Атанасова
Посетено:
1591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23908-balgarskata-istoriya-ozhivyava-v-sartseto-na-morskata-stolitsa