Издания / премиери

Премиера на "Несъгласни думи" от Димитър Бочев в София

23 юни 2016, 18:30 ч., Литературен клуб „Перото“, НДК

Премиера на "Несъгласни думи" от Димитър Бочев в София


◊ ПОКАНА

Издателска къща "Хермес"
има удоволствието да Ви покани на

премиерата на „Несъгласни думи“ от Димитър Бочев в София

Заповядайте на 23 юни (четвъртък) от 18,30 ч.
в Литературен клуб „Перото“, НДК

Книгата ще бъде представена от литературния критик, журналист и писател Георги Цанков, в ролята на водещ ще влезе писателят и журналист Тони Николов.

Специално участие в премиерата ще вземат и актьорите Руси Чанев, Стоян Алексиев и Филип Трифонов.


◊ ЗА АВТОРА

Димитър Бочев е роден на 13.08.1944 г. в Силистра. Работи като редовен сътрудник на радио „Германия“ („DeutscheWelle”), а от 1975 г. е програмен редактор в българската редакция на радио „Свободна Европа”, където дълги години отговаря за културно-публицистичната програма „Контакти”. Бочев е бил сътрудник на президента Желев по въпросите на хуманитарната помощ от чужбина, работи като кореспондент на РСЕ в София, участва в дейността на Българския хелзинкски комитет, публикува редовно в периодичния печат, сътрудничи активно и на електронните медии, води есеистични рубрики във вестниците „Демокрация”, „Труд” и „Стандарт”, печата в литературните ни списания. Романи: „Междинно кацане”, „Генезис ІІ”, „Синеокият слепец”, „Белият слон” и „Опит за екстаз”. Издал е и сборниците философски есета „Хомо емигрантикус” и „Боготърсачът между беса и слепотата”, пуснати на книжния пазар съответно от БАН и от фондацията на д-р Желев. Всичките му творби са високо оценени от художествената ни критика. Основни теми на романите и есетата на Бочев са извечните и нерешими в рамките на земното проклети въпроси за безсилието на словото пред битието, за съвместимостта и несъвместимостта на Божието и людското, на любовта и свободата, на цивилизация и култура, на творчество и смърт, на талант и характер, за драматичния двубой между рационалното и ирационалното в биографията на всеки от нас.


◊ ЗА КНИГАТА

Раздялата с родината те прави по-свободен, но и духовно по-беден.
   
Сборникът съдържа текстове, обединени тематично от присъщия на автора интерес към фундаменталните и извечни въпроси за съотношението между творчество и смърт, талант и характер, щастие и смисъл.

За Бочев съдбата на писателя е еднородна с мисията на Богочовека: да прекрачва с мъчителни усилия граници, да руши регламенти, осъзнавайки при това немощта на словото пред действителността. Част от текстовете на сборника имат мемориален характер и са посветени на съдържателните му отношения с така незаслужено позабравените от съвремието ни творци като Георги Марков, Асен Игнатов, Тончо Жечев, Атанас Славов, Хр. Огнянов, Желю Желев.
   
По своята природа „Несъгласни думи“ е отчаян опит да се разгадае Богът и светът – опит, който, като всяко съществено познание, започва със себепознанието.


Автор: ИК "Хермес"
21.06.2016 г. 16:35
Посетено: 1615
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23829-premiera-na-nesaglasni-dumi-ot-dimitar-bochev-v-sofiya