Издания / премиери

Силвия Томова гостува във Варна с „Печатарят”

Премиера на романа в книжарница „Сиела” - 13 юни, 18 часа

Силвия Томова гостува във Варна с „Печатарят”


◊ СЪБИТИЕТО

Силвия Томова ще гостува във Варна с третия си роман „Печатарят” (ИК „Жанет 45”), номиниран за наградата „Хеликон” 2016.

Книгата ще представи Виолета Тончева на 13 юни от 18.00 ч. в книжарница „Сиела”, ФКЦ.


◊ ПРЕДИСТОРИЯТА

През 2016 се навършват 450 години от издаването на първата печатна българска книга, чийто създател Яков Крайков е първият български печатар и издател.

Макар и оскъдни, съществуват исторически данни за сина на Крайко, поп на село Камена река край Коласия (Кюстендил), който получава правото да печата, продава и разпространява книги по земите на българи и сърби. Това се случва не къде да е, а във Венеция, града-държава, където се печатат 80% от книгите през XVI век. Там Яков Крайков се утвърждава като печатар, гравьор и издател със свой собствен печатарски шрифт. Предполага се, че за да създаде своите букви, той се е вдъхновил от прочутата книга „Божествена пропорция” на Леонардовия ученик Лука Пачиоли. Именно шрифта на Яков Крайков използва Петър Велики, за да модернизира кирилицата, която чрез руските книги стига да нас. Така по двоен път Яков Крайков записва името си в историята като един от малцината просветени, оставили своя творчески почерк върху архитектурата на кирилицата.

Екземпляри от книгите на Яков Крайков „Часословец“, „Молитвеник“, „Псалтир“ и уникалния пътеводител „Различни потреби“ се съхраняват в Народната библиотека, Рилския манастир, Холандия и Русия. В „Псалтир“ на Яков Крайков се появява първата ренесансова гравюра въобще в нашето печатно дело. Там в една рисунка не богът, а човекът е център на действието.

„Исках да възкреся от пепелта на историята една невероятна личност, но да я опиша така, както бих го направила за всеки наш съвременник. Без да спестя нищо, без да придавам ореол на святост или аскетизъм, напротив... За да станеш печатар по онова време, е било знак, че си модерен човек. Иcтинcки peнecaнcoв чoвeк, сложил ръка на пулса на времето. Яков е такава личност”, казва Силвия Томова.

 

◊ АВТОРКАТА

Силвия Томова е автор на два сборника с разкази („Добър ден, Р.“, „Черни маслини и двама мъже“) и на романите „Кожа“ и „Тит от Никомедия“. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ (2007) и приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и белоруски. Премиерата на „Тит от Никомедия“ на сръбски език през 2013 г. стана част от културната програма по отбелязването на 1700 години от подписването на Миланския едикт в гр. Ниш. „Печатарят“ е третият роман на Силвия Томова, с който тя категорично утвърждава мястото си в съвременната българска литература.   


 

Автор: Виолета Тончева
07.06.2016 г. 13:20
Посетено: 1031
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23733-silviya-tomova-gostuva-vav-varna-s-pechataryat