Издания / премиери

Книгата „В полет” за талантливия Александър Първанов с представяне в София

Майката на Алекс Първанов продължава делото на своя син като помага на талантливи деца от целия свят по пътя към осъществяването на мечтите им

Книгата „В полет” за талантливия Александър Първанов с представяне в София


◊ ПОКАНА

След вълнуващото представяне в Ню Йорк, книгата
„В полет”, посветена на талантливия Александър Първанов ще срещне своята публика и в София. Специално за събитието, което ще се състои на 26 май от 18:30 часа в книжарница „Сиела” (в подлеза на Ректората, СУ), в българската столица пристига семейството на Алекс.
 
„Когато краят е начало“… Проектът на талантливия студент Алекс Първанов, който омагьоса Виена и Ню Йорк, продължава „В полет“ – посветен на младия Александър Първанов - австриец с български корени, който през 2011-та година остана завинаги на 20. Той покори Америка с ролите си, но нелеп инцидент го отне от близките и приятелите му в любимия му град Виена. Той остава завинаги в сърцата на всички като вдъхновител на проекта „В полет”, ориентиран в подкрепа на млади, талантливи актьори и творци към усъвършенстване на тяхното артистично, театрално и филмово образование и изяви.
 
„Да бъдем винаги в полет и да окриляме млади таланти "за по-нагоре и винаги напред"! Заповядайте на представянето на книгата "В ПОЛЕТ"! Това е събитие за сърцати и сърдечни приятели с любов към изкуството и младите таланти. Заедно ще вдъхновяваме към красота и дръзновение!“ - сподели майката на Алекс Малина Първанова, която с много любов и желание развива своята кауза по света.
 
Очакваме ви с отворени обятия!
 

◊ ЗА
АЛЕКС ПЪРВАНОВ И ПРОЕКТА "В ПОЛЕТ"

Повече за талантливия Алекс Първанов, който преди 5 години остана завинаги на 20 и събра овациите на Ню Йорк с книгата SOAR към проекта „В полет”:

Убедени, че извисяването на идеите му трябва да продължи и талантът му ще живее чрез успехите на колегите му, които ще се обучават със стипендията на името на Алекс Първанов, създадохме проекта „В полет”, разказват близките му. Той е безсрочен и се състои от много по-малки проекти, първите три от които вече се реализират.
 
Първият е книгата „В полет”. Тя представлява повече от 300 страници луксозно, многоцветно издание с модерна, необичайна визия и провокативно излъчване на английски, немски и български език. Към нея има диск с видео, компилация от ролите, които Алекс е изпълнявал в Лий Страсбърг (създаден от Билл Хопкинс – преподавател по филмово изкуство в Институт Лий Страсбърг Ню Йорк). Творбата по необичаен, уникален и дързък начин предизвиква съдбата в смела битка. В „края” тя дава „начало”, вдъхва смелост и борбеност, зарежда с оптимизъм и вяра, че нищо не е в състояние да пречупи нашите сили и пориви, стига да го пожелаем с душата си.
 
Адресирана е към вдъхновените млади таланти и има за цел подкрепата им в последващият им не лек творчески път. В България се разпространява в книжарници „Ciela“.
 
Думите не могат да върнат на сцената това, с което можеше да ни радва Алекс - успешна актьорска кариера, талантливо бащинство, смела гражданска позиция, ангажиран пацифист и борец за човешки права, но могат да благодарят, че имахме щастието да съпреживеем този мъдрец на 20 години и да знаем, че трябва да сме щастливи и да се борим за мечтите на толкова много деца!
 
Това включва не само подкрепата на талантливите и смелите, но и борбата срещу примитивите, които безотговорно и безнаказано отнемат правото ни да дишаме, правото ни да обичаме и да творим, правото да сме живи.

Изстрадани и изказани от истината, думите могат да вдъхновят, да изразят безмерната обич и да заклеймят! Думите са тези, които ни помагат да формулираме смисъла на живота, а той е борба и любов за красота.
 
Това е и целта на Сдружение "Изкуството на Алекс", с любов да се бори за талантливите, които да сътворяват красота.
 
На представянето на книгата „SOAR“ в Ню Йорк благодарността и възхищението си към Алекс изказа и първият студент, учил със стипендията на Алекс, Райън Джонстън.
 
Тази година освен в България книгата „SOAR“ ще бъде представена и в Австрия. След това стартират ежегодни международни мастер класове от Лий Страсбърг Театрален & Филмов Институт Ню Йорк, във Виена и в София. Това мероприятие е също новаторско и за първи път Институтът ще обучава деца в Европа.
 
Алекс пося зрънцето, ние обгрижваме цветето, за да намерим съмишленици в подкрепата на млади таланти, обяснява Малина Първанова, майката на Алекс и председател на Сдружение „Изкуството на Алекс”.
 
Историята на Алекс:
 
С лекотата на английски кавалер, мъдростта на немски философ и усмивката на българския си талант, Александър дръзновено следва мечтата си да израсне като актьор от световна величина. Завършва с отличен успех Терезианската академия във Виена, овладява перфектно шест езика, учи политология в Лондон и завладява до болка сърцата на преподаватели и колеги в световноизвестния Лий Страсбърг Театрален & Филмов Институт Ню Йорк. Очарова всички в института до такава степен, че прекланяйки се пред таланта и човешките му качества, Лий Страсбеърг излъчва стипендия „За особени заслуги“ на името на Александър Първанов, която да подкрепя други млади таланти в обучението им.

Да получиш такова признание от институт с безспорна световна слава, който е институция в театралното и филмовото изкуство, е не просто рядкост, но висока чест и специална оценка.
 
Създаден в средата на миналия век от гуруто на филмовите и театрални среди - Лий Страсбърг, Институтът работи по метода на руския майстор Станиславски и изгражда поколения наред звезди от световна величина: Ал Пачино, Мерлин Монро, Пол Нюман, Стив Маккуин, Настася Кински, Джесика Ланг, Робърт Редфорд, Джейн Фонда, Робърт де Ниро, Алек Балдуин, Джеймс Диин, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман, Мики Рурк, Франка Потенте, Анджелина Джоли, Барбара Стрейзънт, Ума Търман... Да бъдеш оценен и отличен сред такъв водопад от звезди, е истински специално постижение. Алекс успява, но съдбата взима друго решение и закача звездата му на небето във вечен полет.
 
Нелеп инцидент отне живота на 20-годишния Алекс Първанов във Виена. В ранните часове на 12 май 2011 г. е блъснат от такси на „Карлсплац“. След произшествието бил откаран в болница. След два дни в кома и три сложни операции Алекс си отива.
 
За майка му е изключително тежко да се връща към този  момент. Само ден преди инцидента Алек ми споделя: "Знам, че трябва да бъда разумен, но така неразумно искам да обиколя света..." Това негово желание ще бъде изписано на скулптурата, която ще бъде изваяна в чест на Алекс от проф. Чапкънов-Чапа, за да вдъхновява към смелост и дръзновение други млади хора”, разказва тя.
 
Идеите, силата на духа и талантът му продължават да живеят!
 
Очакваме Ви!

Автор:
Светла Йовова
Публикация:
25.05.2016 г. 17:31
Посетено:
1666
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23653-knigata-v-polet-za-talantliviya-aleksandar-parvanov-s-predstavyane-v-sofiya