Издания / премиери

Среща с Клеър Томалин и представяне на романа „Невидимата жена”

25 май 2016, 19:00 ч., Литературен клуб „Перото”, НДК

Среща с Клеър Томалин и представяне на романа „Невидимата жена”


◊ ПОКАНА

За нас е изключително удоволствие да ви поканим на среща с авторката на „Невидимата жена”, британската писателка Клеър Томалин! За книгата ще говори доц. Зелма Каталан.

В биографията на Томалин присъстват образцови творби, възкресили образите на Чарлс Дикенс, Томас Харди, Самюъл Пийпс, Джейн Остин, Мери Улстънкрафт и Катрин Мансфийлд. Още с първата си писателска изява, „Животът и смъртта на Мери Улстънкрафт“, тя печели престижното отличие „Уитбред“ за дебют. Томалин е вицепрезидент на Кралския литературен фонд, на Кралското литературно общество и на британския ПЕН-клуб.

„Невидимата жена. Историята на Нели Търнан и Чарлс Дикенс“ е удостоена с няколко отличия за постижение в областта на биографичния жанр, в т.ч. „Джеймс Тейт Блак Мемориъл“ от 1990 г., наградата на Ен Си Ар за документална книга на 1991 г., както и награда „Хоторндън“. Уважаван познавач на викторианската епоха, Клеър Томалин създава мощна драматична творба за безпътицата на Елън (Нели) Търнан, която остава в сянка цял живот, и за нравствената дилема на Дикенс, превърнал се приживе в литературна легенда.

Книгата е екранизирана сполучливо от Ралф Файнс през 2013 година, има две актьорски номинации за Британските независими филмови награди, както и номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми. Ключовите роли са поверени на Фелисити Джоунс, Мишел Феърли, Кристин Скот Томас и Том Холандър, а в образа на Дикенс се превъплъщава самият Ралф Файнс.

Очакваме ви на 25 май в 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”, НДК! Заедно с Клеър Томалин ще се опитаме да разбулим истината за „невидимото“, но неоспоримо присъствие на Нели Търнан в живота на великия творец, а всъщност да научим повече за човека, създал „Големите надежди" и „Повест за два града".


Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
20.05.2016 г. 11:26
Посетено:
963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23607-sreshta-s-klear-tomalin-i-predstavyane-na-romana-nevidimata-zhena