Издания / премиери

Представяне на монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност. Човешкият фактор и безопасността на корабоплаването"

Фестивал “Kлимат, море и здраве”, 19-20 май 2016 година, Варна

Представяне на монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност. Човешкият фактор и безопасността на корабоплаването"


◊ СЪБИТИЕТО

Медицински университет „Професор д-р Параскев Стоянов” и ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров” организират на 19 и 20 май 2016 г. представяне на монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност. Човешкият фактор и безопасността на корабоплаването.”

Време и място:
19.05.2016 г., 14.00 ч. - 15.30 ч., МУ „Професор д-р Параскев Стоянов”
Форум: Студентска постерна сесия

20.05.2016 г., 14.00 ч. - 16.30 ч., МУ „Професор д-р Параскев Стоянов”
Форум: Кръгла маса "Проблеми на практиката в подкрепа на обучението по морска медицина”, „На море – предизвикателства към здравето"

Автори:
. Професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев, капитан I ранг о.р., ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, Варна
. Доцент д-р Димитър Георгиев Ставрев, д.м., МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, Варна
. Илюстрациите на книгата и дизайна на корицата са разработени от Сияна Илиева Струнчева, художник-педагог.

Рецензенти:
. Професор Веселин Костов Василев, д.пс.н., ПУ „Пайсий Хилендарски”, Пловдив
. Професор д-р Златислав Стоянов Димитров, д.м.н., МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, Варна

Книгата се издава от издателството на МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, Варна.


◊ ЗА КНИГАТА

Монографията е първи опит в Република Българя да се систематизират и представят на студентите и морската общественост актуални психологически теми, свързани с морската дейност, които са включени в учебните програми и имат вече почти 20-годишна апробация във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и 10-годишна апробация в МУ “Професор д-р Параскев Стоянов”. По-голямата част от представените теми са публикувани като самостоятелни трудове в различни научни издания и популяризирани на национални и международни форуми.

Личният единадесетгодишен опит на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Пеев в плаванията на бойни кораби и подводници от Военноморските сили, ветроходни и моторни учебни кораби, както и опитът на доц. д-р Димитър Ставрев в областта на анатомията и водното спасяване послужиха като допълнителен стимул и мотив в разработването на предлаганата монография.

Монографията поставя един от най-сложните въпроси в модерното корабоплаване: Кой, какви хора, какви специалисти ще водят корабите в морето през XXI век?

Моряците са ценители и създатели на красотата. Научното съдържание на книгата се допълва успешно с оригиналното художественото оформление на художничката Сияна Струнчева, която е избрала за прототип на своя герой капитан Натаниъл Уест - главен стратег на корабния екипаж. По този начин във всяка глава на монографията се чувстват лидерските, интелектуалните и професионалните качества и ролята на капитана на кораба „Елсинор”, ярко и въздействащо описани от Джек Лондон в романа му „Бунтът на Елсинор”.

Монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност. Човешкият фактор и безопасността на корабоплаването” ще послужи като учебник и ръководство както на студентите и курсантите от морските и медицинските университети, така и на корабния офицерски състав и управленския персонал на корабоплавателните компании, пристанищата и морските администрации.

Във форума „Студентска постерна сесия” ще бъдат представени илюстрациите на монографията и цикъл от рисунки, посветени на Европейския ден на морето 20 май 2016 г. и Международния ден на моряка 25 юни 2016 г. Рисунките са на деца от Школата по изкуствата „Магия 7 – Фани Маер Леви” във Варна, които от 9 до 15 март 2016 години със свои творби участваха в изложба под наслов "Мир на Земята" в Музея на мира в Техеран, Иран.

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.05.2016 г. 11:15
Етикети:
Сияна СтрунчеваИлия ПеевВарнаПредставяне на книга
Димитър Ставрев
Пропедевтика на морската психология и морската дейност
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23592-predstavyane-na-monografiyata-propedevtika-na-morskata-psihologiya-i-morskata-deynost-choveshkiyat-faktor-i-bezopasnostta-na-koraboplavaneto