Издания / премиери

Премиера на "Ами ако? България на три морета" от Христо Раянов

20 май 2016, 18:30 часа, книжарница Хеликон - България

Премиера на "Ами ако? България на три морета" от Христо Раянов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Софтпрес“
представя

Ами ако? България на три морета
Истини за българската народопсихопатия

от Христо Раянов

с карикатурите на Христо Комарницки
и предговор от Стефан Цанев


Къде щеше да е България днес, ако Аспарух не се беше заселил в Онгъла, а бе продължил на запад? Ами ако нямаше комунизъм? Ами ако Меси и Роналдо бяха българи? Ами ако България на три морета се беше запазила?...

„Ами ако?...“ е въпросът, който поне веднъж всички българи си задаваме. История, култура, велики личности – всички попадат в плен на въображението ни, щом се размечтаем на тема „Какво щеше да стане, ако...“.

Въпросите нямат край. Истината и мечтите обаче често изпадат в тежки несъгласия помежду си, а българинът е пословичен със своята особена гледна точка, що се отнася до историята, политиката и спорта. В „Ами ако? България на три морета“ авторът Христо Раянов насочва читателския поглед към забавното и интересното в бленуващата българска душа и комичните резултати от евентуално сбъднати „ами ако“ мечти.

В предговора към книгата Стефан Цанев обобщава посланието на младия си колега по перо така:  „Tази игра на въображението е по-поучителна от самата история, тя ще ни научи да гледаме с ирония на миналото и на настоящето, би ни научила и да предвиждаме бъдещето.“

Историите на Раянов са илюстрирани от бележития карикатурист Христо Комарницки, който безпогрешно улавя както комичното, така и ироничното в „ами ако“-вселената на Раянов.

• Книгата ще бъде представена в навечерието на празника на славянската писменост и култура. На 20 май, петък, в книжарница Хеликон - България (бул. "Цар Освободител" 4, София) от 18:30 ч.

Издателство "Софтпрес" ще посрещне всички, склонни да да се посмеят и да помечтаят.


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА

„Закачлив поглед към историята и дремещия в нея българин, хумор, в който няма злоба и злободневие, а  уважение към търсенето на истината, независимо от положителните или отрицателните емоции, които тя буди в нас.“
Боян Биолчев

"ШОК! УЖАС!! Гаврят се с българската история! Карат ни да се смеем!
Това кощунство трябва да бъде прочетено!"
Христо Блажев, Книголандия

Христо Раянов завършва „Журналистика“ и „Литература – творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по литература и кино. Писал е сценарии за "Откраднат живот", "Сървайвър България", "Столичани в повече", "Най-хубавите години от нашия живот", "Комиците", "Нека говорят", "Българските следи" и е автор на публикации в списанията "Гранта България" и "Страница". Печели националната награда за дебют „Южна пролет“ в категория „Проза“ за сборника с разкази „Трудният начин“ и трета награда от конкурса „Рашко Сугарев“ на фонд „13 века България“. Негови разкази са преведени на хърватски език в сборника „Антология на съвременната българска литература“, а през 2015 г. става част от първия англоезичен каталог „Съвременни български писатели“.

Христо Комарницки е многократно награждаван  карикатурист, илюстратор и аниматор, който твори предимно в областта на политическата сатира. За повече от четвърт век публикува своите карикатури във вестниците "Стършел", "Демокрация", "Век 21", "Свободен народ", "СЕГА" и др. Произведенията му са награждавани от медийния фестивал в Албена, Асоциацията на ООН кореспондентите, както и на изложби в Италия, Турция, Япония, Хърватия и др. През 2010 г. получава и наградата за човешки права на Организацията на медиите от Югоизточна Европа.



Автор:
Милена Ташева
Публикация:
17.05.2016 г. 15:00
Етикети:
Посетено:
1449
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23585-premiera-na-ami-ako-balgariya-na-tri-moreta-ot-hristo-rayanov