Издания / премиери

Премиера на книгата "Брудершафт" от унгарската писателка Едина Сворен

20 май 2016, 18 часа, Унгарски културен институт, ул. "Аксаков" 16

Премиера на книгата "Брудершафт" от унгарската писателка Едина Сворен


◊ ПОКАНА

Каним Ви на премиерата на книгата на унгарската писателка Едина Сворен "Брудершафт", която ще се състои на 20 май, петък, от 18 часа в
Унгарския културен институт, ул. "Аксаков" 16, в присъствието на авторката и преводачката Светла Кьосева.

Книгата ще представи българският писател Чавдар Ценов. Беатрикс Виши, научен секретар в Национална библиотека „Сечени”, ще проведе интервю с авторката. Младата актриса Деница Даринова ще прочете откъси от книгата.

Едина Сворен (1974) e родена в Будапеща, завършила е Музикалното училище „Бела Барток“ и Музикалната академия „Ференц Лист“. Авторка е на три сборника с разкази. През 2014 г. е удостоена с престижната награда „Атила Йожеф“. За втората си книга „Нямай и недей да имаш“ през 2015 г. получава Европейската награда за литература. През същата година най-авторитетното унгарско издателство за съвременна литература "Магветьо" издава третия й сборник с разкази „Най-добрият палач на родината“.

„Брудершафт“ е първата книга на Едина Сворен, отличена с наградата „Шандор Броди“ за най-добър литературен дебют. В разказите си Сворен пише за човешкото тяло, дистанциите, които ни делят, и отчуждението, но всъщност ни говори за душите, затвореността и човешката идентичност. Големият унгарски критик Пал Рез отбелязва таланта на Сворен „да се вглежда внимателно в унижените и оскърбените. Но тя отива по-далеч от великите руски писатели в тази религия на състраданието, превръщайки човешката солидарност в еротика… Това е много самобитно и прекрасно“.

Преводачката Светла Кьосева живее повече от 30 години в Унгария. Тя е един от основателите на списанието на българите в Унгария „Хемус” (1991), а по-късно негов главен редактор. На нея дължат популярността си в България редица унгарски писатели като Имре Кертес, Ендре Кукорели, Петер Естерхази, Петер Надаш, Дьорд Шпиро, Жужа Раковски, Жужа Бенеи. Работи като директор на Българското училище за роден език в Буда­пеща. През 2015 г. е удостоена с унгарската държавна награда „За националностите“.

Очакваме Ви!


Автор:
Издателство СОНМ
Публикация:
17.05.2016 г. 11:59
Посетено:
1449
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23581-premiera-na-knigata-brudershaft-ot-ungarskata-pisatelka-edina-svoren