Издания / премиери

Премиера на книгата "Последните ръкописи" от македонския поет Славе Гьоргьо Димоски

28 април 2016 г., 18.30 ч., Литературен клуб „Перото“, НДК

Премиера на книгата "Последните ръкописи" от македонския поет Славе Гьоргьо Димоски


◊ ПОКАНА

Издателство "Смол Стейшънс Прес"
Ви кани
на
премиера на книгата "Последните ръкописи"
от македонския поет Славе Гьоргьо Димоски


В присъствието на автора за книгата ще говорят:
Цветанка Еленкова – издател, Владимир Левчев – поет, Роман Кисьов - преводач

Представянето ще се състои на 28 април (четвъртък) 2016 г. от 18.30 ч. в Литературен клуб „Перото“, НДК


Славе Гьоргьо Димоски е роден през 1959 г. в с. Велестово, община Охрид. Автор е на повече от петнайсет поетични книги, между които четири за деца, и на две есеистични. Съставител е на антологията „Тяло и струна” (Отворена книга на любовните и еротични мотиви в македонската лирика). От 2008 г. е  председател на Управителния съвет на международния фестивал „Стружки вечери на поезията”, основател и ръководител на известния в Република Македония фестивал „Поетическа нощ във Велестово”. Носител е на авторитетните награди: „Млада Струга” („Стружки вечери на поезията”, 1982), „Златна ябълка” (Загреб, Хърватия, 1988), „Братя Миладинови” („Стружки вечери на поезията”, 2000), „Гран При на Европа” за цялостно творчество (Куртя де Арджеш, Румъния, 2009), Орден „Златна есен – Сергей Есенин” за принос към световната литература (Москва, Русия, 2012), два пъти е лауреат на наградата на град Охрид „Св. Климент Охридски, патрон на Охрид” за особен принос в подема на Охрид (2000 и 2012). Превеждан е на  повече от двайсет и пет езика, а негови отделни стихосбирки са издадени в Русия, Полша, Швеция, България, Сърбия, Турция, Азербайджан, Монголия.  


Отзиви:

"... Книгата „Последните ръкописи” на Славе Гьоргьо Димоски представлява поетически текст, който впечатлява със своите характеристики: имплицитни, иконични знаци (херменевтики), полисемантичност, и преди всичко – върховен артистизъм на стиха. (...) Поезията в поетическия свят на Димоски става един вид „резервен език”, език от по-висока степен, онтологично коронясване на езика като поезия."
Венко Андоновски

"Това е и големият подтик на Славе Гьоргьо Димоски – постоянно да се обръща към феномена на словото, на речта като смисъл и цел на своето собствено творчество и съществуване. Тази обзетост, която изпълва кажи-речи цялата поезия на двадесетия век, става един от основните мотиви в творчеството на Димоски."
Матея Матевски

"На ареално равнище, поезията на Славе Гьоргьо Димоски обхваща и земята, и небето, но и пространството под, и онова над, което често се преобръща, и във връзка с присъствието на вечния старец – Бог, в самата празнота. Движението е амбивалентно: падането (и потъването) и възнесението. Но, и падането като възнасяне, а дали и възнасянето като падане? Разкъсан е времевият химен, та се прониква и в легендарното, митологичното, архетипното (митологичното е носител и на еротичното). Често Христос – неназован – е един от „героите” на тази поезия."
Душан Стойкович

* * *

От книгата „Последните ръкописи”

ЗА ПРЕДМЕТИТЕ

Във вътрешния си джоб нося пистолет със заглушител.
Поставям го на масата. Пишещата машина
Започва своя нощен живот – интерпретира ме.
Хвърля сянка върху стената – часовникът упорито
Отмерва полунощ. Отмерва упорито полунощ –
Часовникът на стената. Машината започва своя
Живот – интерпретира ме – в редовете въвежда ред:
Строява буквите, тези малки черни еретици
Пред бялата стена за разстрел. Вземам от масата
Пистолета със заглушител. И стрелям. Наред!

Автор:
Изд. Смол Стейшънс Прес
Публикация:
27.04.2016 г. 16:47
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23459-premiera-na-knigata-poslednite-rakopisi-ot-makedonskiya-poet-slave-gyorgyo-dimoski