Издания / премиери

Представяне на книгата „Човекът актьор в театъра на Йежи Гротовски” на Петя Йосифова

18 април 2016 г., 19.30 ч., Театър-лаборатория „Aлма алтер”, Софийски университет

Представяне на книгата „Човекът актьор  в театъра на Йежи Гротовски” на Петя Йосифова


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата „Човекът актьор в театъра на Йежи Гротовски” на Петя Йосифова


Кога: 18 април 2016 г., понеделник, 19.30 ч.

Къде: Театър-лаборатория „Aлма алтер”, Софийски университет, бул. „Цар Освободител“ № 15, вход свободен

Организатори: Полски институт в София съвместно със Сдружение „Забелски глас“


Публикацията ще представи проф. д.н. Камелия Николова, ръководител на Катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

    
◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Книгата „Човекът актьор в театъра на Йежи Гротовски“ живо дискутира революционното новаторство на Йежи Гротовски в необходимите контексти – социален, политически, религиозен.

Йежи Гротовски (1933-1999) – театрален режисьор, практик и теоретик на културата, педагог, автор на актьорски метод и един от най-големите театрални реформатори на ХХ век.

Гротовски се съсредоточава върху работата с актьора, формулира идеята за „тотален акт“, превръща театъра в лаборатория на актьорския метод. През 1965 публикува един от най-важните театрални манифести на XX век – Kъм бедния театър. Oтхвърляйки в театъра това, което не е необходимо за неговото съществуване, Гротовски оставя в него актьора и зрителя. По този начин стига до идеята за бедния театър, интегрална цялост, в която всичко се концентрира върху актьора.

Teaтърът на Гротовски е експериментална сцена, изследваща взаимоотношенията между сцената и публиката, която трябва да бъде активен участник в представлението.

Успоредно с експериментите, свързани с пространствени решения в театъра, Гротовски развива идеята за „тоталния акт” – такъв вид творчески процес, в който оголения актьор, черпейки от митове и архетипове, обединява общото и индивидуалното. Aктьорът в тоталния акт се оголва и стига до най-дълбоките пластове на психиката. Този феномен получава най-пълна реализация по време на съвместната работа на Гротовски с Ришард Чешлак в спектакъла „Непоколебимият княз“ (1965) и с цялата трупа в „Apocalypsis cum figuris” (1968/69). „Apocalypsis...” е смятан за най-цялостно реализиране на идеята за бедния театър.

Д-р Петя Йосифова - хореограф, специалист в областта на съвременния танц, зам.-директор на Театър-лаборатория „Алма алтер“. Завършила е Софийския университет и Европейската танцова академия danceWEB във Виена. През 2015 г. защитава докторат „Драмата и драматизацията в театъра на Йежи Гротовски” в СУ „Св. Климент Охридски“.

Автор:
Полски институт
Публикация:
14.04.2016 г. 13:35
Етикети:
Петя Йосифовапремиера на книгаПолски институт
Човекът актьор в театъра на Йежи Гротовски
Посетено:
1996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23348-predstavyane-na-knigata-chovekat-aktyor-v-teatara-na-yezhi-grotovski-na-petya-yosifova