Издания / премиери

Творческа вечер на проф. Златимир Коларов

Авторът представя пет свои книги

Творческа вечер на проф. Златимир Коларов


◊ ПОКАНА

Съюзът на българските писатели, Съюзът на писателите-лекари в България „Димитър Димов“ и Литературен клуб „Перото“ – НДК, Ви канят на

Творческа вечер на проф. Златимир Коларов.

Събитието ще се състои на 4 април (понеделник) 2016 г. от 19.00 ч. в Литературен клуб „Перото“.

Ще бъдат представени пет негови книги: „От куфара със сувенири. Автентични лекарски разкази“ (сборник), „Illusio magna“ (роман, второ изд.), „Сиво, черно и свещица“ (публицистика), „Безкрайни бели полета“ (роман, второ изд.) и „Отблясъци от далечни светкавици“ (сборник с разкази, второ изд.).

Участват критиците Анжела Димчева, д-р Елена Алекова и Никола Иванов.

Изпълнения на Светослав Стойчев: руски романси и класически български популярни песни.

 

◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА

Златимир Коларов (1954) е роден в София в семейство на лекари. Десет години е работил в различни градове на страната като лекар и асистент по Вътрешни болести. Понастоящем е професор към Клиниката по ревматология към Университетска МБАЛ „Св. Иван Рилски” – София. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, председател е на Съюза писателите-лекари „Димитър Димов“, член е на Научното дружество по ревматология, Съюза на учените в България, СБП, Съюза на българските филмови дейци и др.

Автор е на повече от 450 научни труда в различни области на вътрешната медицина и ревматологията, 10 монографии и медицински справочници, 23 научно-популярни книги за пациенти. Той е сценарист на 1 игрален и 7 документални филма. Издал е 9 художествени книги, някои от които имат по две издания: „Ad absurdum” (повест), „Отблясъци от далечни светкавици” (сб. с разкази), „Безкрайни бели полета” (роман), „Illusio magna” (новели), „Zoo Балканика@Хомо Balakanicus или безумици балкански...” – съвременни басни за живота на Балканите и най-вече в България, „Прах във вятъра” (сб. с разкази), „Приказните острови“(сб. с разкази), „Сиво, черно и свещица“ (публицистика), „От куфара със сувенири. Автентични лекарски разкази“ (сборник).

По повод професията и хобито си Златимир Коларов казва, че живее в два паралелни свята: на медицината – светът на логиката, болката и страданието, и на литературата – светът на фантазията, чувството, мечтата... Обяснява го със зодията си – „Близнаци”, и най-вече със специфичния си генотип, наследен от прародителите си, без той да има някакво съществено и положително участие в процеса...


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
31.03.2016 г. 14:17