Издания / премиери

Премиера на книгата „Българският музикален театър” на Мартенски музикални дни

25 март, 17 ч., Регионална библиотека „Любен Каравелов” - Русе

Премиера на книгата „Българският музикален театър” на Мартенски музикални дни


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 март, петък, от 17 ч. в
Регионална библиотека „Любен Каравелов” - Русе, в рамките на 56-тия Международен фестивал „Мартенски музикални дни”, ще се състои премиера на книгата „Български музикален театър. Опера, оперета, балет и мюзикъл (1890-2010)" с авторски колектив Розалия Бикс, Румяна Каракостова, Анелия Янева, Меглена Ценова и Емилия Жунич, издание на „Гея Либрис”.

Това е четвъртият том от монументалната поредица на Института по изследване на изкуствата при БАН, който представя пътя на българските музикални театри. Чрез авторски текстове се анализират някои представителни за жанра заглавия – 49 опери, 45 балета, 35 оперети и 26 мюзикъли, чиито постановки са допринесли за професионалното израстване на трупите и формирането на цялостния облик на музикално-сценичния репертоар в България. С идеята да се съхранят сведенията за написаните през периода 1890-2010 рецензии, статии, отзиви и критични материали, съобщения, юбилейни сборници и краеведчески издания, предлаганото изследване цели да осветли процеса в развитието и обществения резонанс за музикално-сценичните жанрове в България в хронологичните рамки на три века.





Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
24.03.2016 г. 14:05
Посетено:
976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23181-premiera-na-knigata-balgarskiyat-muzikalen-teatar-na-martenski-muzikalni-dni