Издания / премиери

Карло Петрини в България

Срещи с автора на “Хубаво, чисто, справедливо: Oснови на философията Slow Food“ в София и Пловдив

Карло Петрини в България


◊ СЪБИТИЕТО

ИК „Жанет 45“
и Slow Food в България

представят

“Хубаво, чисто, справедливо:
Oснови на философията Slow Food“
oт Карло Петрини


Превод Елица Попова
Оформление Люба Халева

Карло Петрини в България, 16-17 март 2016 г.

. Пресконференция: 16 март 2016, 13:00, БТА

. София: 16 март 2016, 19:00, Виваком арт хол

. Пловдив: 17 март 2016, 18:30, Студио 1 на Радио Пловдив


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КАРЛО ПЕТРИНИ

Карло Петрини е роден на 22.06.1949 г. в малкото градче Бра, в Северен Пиемонт, Италия. Той е журналист, писател и радетел за устойчива хранителна система. През 1986 г. той и няколко негови приятели приготвят заедно спагети и ги раздават на минувачите на Пиаца ди Спаня в Рим. Събитието е протест срещу отварянето на първия МакДоналдс в Италия. Така се заражда движението Slow Food, организация, която днес обединява над 100 000 членове от повече от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции.

Благодарение на неговата визия и воля, днес Slow Food може да се похвали с редица постижения, сред които са Университетът по гастрономични науки в Поленцо, Италия, световният форум Terra Madre, който стартира през 2004 г. и оттогава на всеки две години събира в Торино над 2000 хранителни общности от цял свят – дребни фермери, рибари, занаятчии, готвачи, млади хора, учени, и експерти от над 150 страни.

Петрини пътува по целия свят и участва в различни конференции, изнася лекции в престижни университети (вкл. и такива от Бръшлянената лига в САЩ), посещава хранителните общности от мрежата на Slow Food, участва в дискусии на ЕК и ФАО по въпроси, свързани с устойчивото производство на храната и селско стопанство. Неговият обществено-политически и философски принос в тази сфера му е донесъл редица признания: през 2003, Istituto Universitario Suor Orsola Benincasa на Непал му присъжда почетна степен по културна антропология; през май 2006 той получава почетна степен от Университета на Нов Хампшир (САЩ) заради основаването на университета в Поленцо; през 2008 г. Университетът на Палермо му присъжда почетна степен по селскостопански науки и технологии. Заради изключителния му принос по отношение на опазването на околната среда и устойчивото развитие Петрини е един от носителите на награда Champion of the Earth Award („Шампион на Земята“) през 2013 г. Неговите ораторски умения и важността на мисията на Slow Food по света привличат вниманието на международната общественост и медии и през 2004 е обявен от сп. Тайм за Герой на Европа (European Hero), а през януари 2008 е избран за единствения италианец, който е включен в списъка на Петдесетте човека, които биха могли да спасят света, представен от престижния вестник Гардиън.


◊ ФИЛОСОФИЯТА SLOW FOOD

Една от основните идеи на Slow Food е, че всеки на тази земя трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна.

Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи за животните. И справедлива, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната. Често се среща заблудата, че трябва да произвеждаме повече, за да изхраним всички. Като произвеждаме, консумираме и изхвърляме повече в западния свят, ние отнемаме правото на продоволствена сигурност на бедните страни. За да изхраним цялото население на земята, се нуждаем от по-различен подход – такъв, който отчита дългосрочните последици от земеделските практики. Ако се отнасяме към природата и към земеделските производители с уважение, ако оценяваме потенциала на нашата земя, можем да живеем в хармония с природата и да намалим броя на гладуващите по света.

Културата на хранене се е развивала във всяко кътче на земята благодарение на работата и посвещението най-вече на милиони и милиони хора, които са се трудили, за да създават добрата местна храна, да я консервират, да й придават вкус. В течение на много векове кухнята е станала силна и днес тя е богатство и културно наследство на всеки народ – също като архитектурните паметници, също като езика, също като музиката. На световно ниво това разнообразие е изложено на риска да изчезне заради индустриалната логика, която води до стандартизиране на  храна и превръщането и в обикновена стока. Една от най-важните цели на Slow Food е да защитава това разнообразие, защото то придава стойност на храната.

Идеологията Slow Food е идеология на бавното знание. Бавното знание отразява древните, традиционни умения и познания – производствени методи, на които хората са разчитали в продължение на векове, а днес с лека ръка са заменени от модерни, индустриални технологии. Методите на бавното знание отнемат време и отчитат влиянието върху околната среда – нещо, което обществото в един момент е започнало да пренебрегва.

“И до днес мнозина мислят, че сме утописти”, споделя Петрини. “Мислят, че нашата битка е безсмислена. Защото смесват, объркват силата на идеите със силата на парите. Кризата, през която преминаваме, показва, че мощта на парите не е толкова безспорна. Дори може да се каже, че нуждата от нови идеи никога не е била толкова силна. Голяма част от новите идеи се състоят в преоткриване на древната мъдрост на хората и общностите. Да се възстанови тази мъдрост, като се модернизира, като се използват включително и нови технологии.

Няма съмнение, че нашата дейност е една съвременна нежна революция – вкусна революция, но е революция. Защото революцията означава дълбока промяна на идеите. Консумеризмът, печалбата на всяка цена преди и над всичко, убеждението, че ни е позволено да извършваме каквото си искаме срещу природата... Това са идеи, срещу които трябва да се борим по революционен начин. Това е нежна революция, да, но е революция.”

България се присъединява към световното движение Slow Food през 2004 г., когато изпраща малка делегация от производители на традиционни продукти – смилянски фасул, троянска сливова, родопско бито сирене. През 2009 г. е създадена Асоциация на конвивиумите на Slow Food в България, която е призната от Slow Food за техния български партньор.

В резултат на доброволческите усилия на много съмишленици, производители, учители, готвачи, учени или просто хора, които вярват, че хубавата, чиста и справедлива храна не е отживелица днес Slow Food в България е мрежа от 5 президиума (за опазването на Зелено сирене от Черни Вит, каракачанските овце, смилянския фасул, навпавока от Горно Драглище и куртовския розов домат), 15 конвивиума (София, Сливен, Габрово, Ковачевица, Пирин-Влахи, Черни Вит, Родопи-Смилян, Горно Драглище, Троян, Бела Речка, Кюстендил, Златарица, Странджа, Копривщица, Куртово Конаре), един пазар „Плодовете на Земята“ в с. Черни Вит. В резултат на усилията на българските членове на Slow Food повече от 50 уникални български храни са включени в Съкровищницата на вкусове.

Slow Food в България разчита на подкрепата на тематични медии, къщи за гости, семейни хотели, ресторанти. През октомври 2013 г. стартира младежката мрежа на Slow Food в България, която е част от световната младежка мрежа на Slow Food. Нейните членове допринасят за промени в сферата на производството и потреблението на храни.




Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
14.03.2016 г. 13:33
Етикети:
Посетено:
1049
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23095-karlo-petrini-v-balgariya