Издания / премиери

Паметна вечер „Живият Любомир Тенев“

Представяне на книгата „Перо и маска“

Паметна вечер „Живият Любомир Тенев“


◊ ПОКАНА

НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Столичната община и издателство „Захарий Стоянов“ имат удоволствието и честта да ви поканят на

паметна вечер „Живият Любомир Тенев“ и представяне на книгата „Перо и маска“
.

9 март (сряда) 2016 г., 18.00 часа,
Аулата на НАТФИЗ,
ул. „Стефан Караджа“ № 20, ет. 1


За книгата ще говори Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов”.

С участието на актьора Вели Чаушев и ректора на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.


◊ ЗА ИЗДАНИЕТО

Иван Гранитски:

Издателство „Захарий Стоянов” пусна на книжния пазар книгата „Перо и маска” от Любомир Тенев. Това е доказателство, че духовните наследства, които големият театрал ни остави, са живи и днес. Любомир Тенев бе необикновена личност на сценичен реформатор-критик, без който не можем да си представим театралната ни култура на ХХ век. Както пише в предговора Чавдар Добрев: „Нещо повече, той създаде около себе си аура на свещенодейство пред мисията на театъра, внушаваше на цялото театрално съсловие още от първите години след 1944 г., че изкуството на сцената е най-висша проява на човешкия дух, че то овладява необикновени състояния на красотата и етиката, че е форма, която ни обвързва със смисъла на битието, постигайки нов език в лоното на традицията.” Любомир Тенев е  играл ролята на учител и гарант за пътя на българския театър, път, който се разминава с нормативните и опростителските  тенденции. Затова от високите етажи на властта не са го долюбвали, но пък са били респектирани от влиянието му на безспорен театрален авторитет. За него критическото призвание е страст на въображението и съпротива срещу сценичния примитивизъм, интелектуална „игра”, но със съдбовна предопределеност, защото живее с театъра и чрез театъра.

„Перо и маска” е единствената публикувана книга на проф. Любомир Тенев през последния четвърт век. Заглавието на този сборник с избрани статии и портрети е заимствано от наименованието на една от книгите на големия критик - „Маска и перо“. През 2000 г. излезе „Книга за проф. Любомир Тенев” под съставителството на Димитър Цолов със спомени и оценки за него. А  изданието на „Захарий Стоянов” предлага студии и статии като „Композиция и образ в съвременната западноевропейска драматургия”, „Драма, вещи, осъществяване”, „Маската”, „Чехов и театърът” и „За национален стил”, както и портрети на актьори, режисьори и драматурзи. Проф. Любомир Тенев бе съвършен майстор на театралния портрет, читателят ще намери в книгата удивителни очерци за Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Зорка Йорданова, Иван Димов, Олга Кирчева, Константин Кисимов, Мила Павлова, Апостол Карамитев, Лорънс Оливие, Боян Дановски, Стефан Сърчаджиев, Леон Даниел, Георги Джагаров и Димитър Димов.


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
08.03.2016 г. 21:30
Етикети:
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23061-pametna-vecher-zhiviyat-lyubomir-tenev