Издания / премиери

Премиера на книгата “Звезден корен” от Анте Поповски

По повод 85-годишнината от рождението на поета

Премиера на книгата “Звезден корен” от Анте Поповски


◊ ПОКАНА

Премиера на книгата “Звезден корен” от Анте Поповски (1931-2003)


На 9 март, 18:30 часа в Културно-информационния център на Р Македония в София (ул. "Оборище" 7) ще бъде представена стихосбирката „Звезден корен“ от известния македонски поет Анте Поповски.

На срещата по повод 85-годишнината от рождението на поета и представянето на книгата, свое обръщение ще имат Васко Шутаров – директор на КИЦ на Р Македония в София, Роман Кисьов – съставител и преводач на книгата, Мартин Христов – редактор и представител на издателството „Ерго“, както и членове на семейството на Анте Поповски. Стихове от книгата „Звезден корен“ ще четат актьорите Иван Калошев и Георги Георгиев – Антика.


Анте Поповски
– поет, есеист, преводач, публицист, академик – е един от най-големите модерни поети на Р Македония, с широка международна известност. Роден е през 1931 г. в с. Лазарополе, Дебърско. Починал през 2003 г. Бил е председател на Дружеството на писателите на Македония, председател на международния фестивал „Стружки вечери на поезията”, заместник-председател на Републиканската комисия за културни връзки с чужбина, директор на „Вардар филм” и др. От 2000 г. е избран за редовен член на Македонската Академия (МАНУ). Бил е член и на Македонския ПЕН-център. От 2002 г. той е приет за член на Световната академия на поезията на ЮНЕСКО – единствен от Р Македония.

Превел е от различни езици в отделни книги или цикли редица видни европейски и световни поети. В преводаческото дело на Анте Поповски се откроява най-вече преводът му на Библейската книга „Песен на песните”. Носител е на най-престижните награди в Р Македония, както и на международната „Premio Europa”.

Включен е във всички антологии на македонската поезия, както и в Антология на световната поезия, издадена в Атина, Гърция, през 1982 г. Негови книги с избрана поезия са преведени и публикувани, освен в страните от бивша Югославия, а също и във Великобритания, Франция, Италия, Германия, Русия, Полша, Гърция, Турция, Албания, Индия и др.


Автор: КИЦ на Р Македония в София
08.03.2016 г. 17:19
Посетено: 733
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23058-premiera-na-knigata-zvezden-koren-ot-ante-popovski