Издания / премиери

Представяне на книгата "Никола Фурнаджиев и Истанбул" от Хюсеин Мевсим

10 март 2016, 18:00 часа, Галерия "Credo Bonum"

Представяне на книгата "Никола Фурнаджиев и Истанбул" от Хюсеин Мевсим


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" и Галерия "Credo Bonum"

представят

"Никола Фурнаджиев и Истанбул"

от Хюсеин Мевсим


Книгата ще представи проф. Милена Кирова

10 март, петък, 18:00 часа
Галерия "Credo Bonum", ул. „Славянска” № 2
(вход от ул. „Бенковски”, срещу служебния вход на Народния театър)
София


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

С новата си книга „Никола Фурнаджиев и Истанбул“ Хюсеин Мевсим дава практически отговор на въпроса как трябва да разказва литературният историк днес, за да бъде интересен, атрактивен, разбран, нужен неговият разказ. Във всеки случай не „на колене пред която и да е освободителка“ (Хр. Бръзицов) – идеология. В никакъв случай на колене пред клишетата на литературоведския предразсъдък. Нека оставим предразсъдъците на… интерпретациите. Дори не на колене пред вездесъщия факт. Прецизно и документално добросъвестно, да, със сигурност, но най-вече трябва да разказва интригуващо и интересно. А това означава да лови разказите във въздуха. Да подушва трагедията, драмата (и мелодрамата, защо не), където я има, да идентифицира настоящия момент като алюзия на нещо минало (и обратно), да разсъждава по аналогия, да моделира фигури на езика и мисълта. Да разказва влюбено в предмета на своите занимания. В качеството си на литературен (из)следовател да проектира историята в истории, да опитомява малките истории от документа за каузата на голямата художествена литература. Да бъде просто ловец на разкази.
Евдокия Борисова


Хюсеин Мевсим, проф. д-р, е литературен историк, изследовател на турско-българските културни и литературни отношения и преводач. Роден е през 1964 г. в с. Козлево, обл. Кърджали. Завършва гимназия в Момчилград (1982) и българска филология в Пловдивския университет (1989). Установява се в Република Турция (1991). Защитава магистратура (2002) и докторат (2005) в Института за социални науки на Анкарския университет. В момента преподава български език и литература във Факултета по език, история и география на същия университет. Автор на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.


Автор:
Организаторите
Публикация:
07.03.2016 г. 16:07
Етикети:
Посетено:
1292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23042-predstavyane-na-knigata-nikola-furnadzhiev-i-istanbul-ot-hyusein-mevsim