Издания / премиери

Премиера на книгата „Време и стил“ на Мариела Гемишева

29.02.2016 г., 18:00 ч., Чешки център, София

Премиера на книгата „Време и стил“ на Мариела Гемишева


◊ СЪБИТИЕТО

Мариела Гемишева и Чешки център
представят

„Време и стил“
(Контури на историята на модата през 20-ти век)

29.02.2016 г. от 18:00 ч.,
Чешки център, ул. „Раковски” 100

Представяне на първото авторско и академично издание за история модата през ХХ век на български език. Предназначено е за студенти от специалност „Мода“ в Националната художествена академия, но и за всички интересуващи се от мода.

Изданието ще бъде представено с оригиналната си визия, придружена с музикалното участие на Ива Янкулова – основен модел в книгата.


◊ "ВРЕМЕ И СТИЛ"

„С класическия си статус в контекста на модерността, модата е не просто социална система с установени закони. По-скоро тя проявява склонност да изменя собствените си правила поради характерното за нея ПРАВО НА ОТРИЦАНИЕ ИЛИ „ПРЕДАТЕЛСТВО“. Следваме модата, тъй като нейните ценности ни се предлагат не по авторитарен, а по парадоксален начин. Модата признава и веднага след това отрича. Нейните правила са както институционални, така и подмолни. Прагматиката ѝ е колкото логична, толкова и антилогична.“ Мариела Гемишева, 2015 г.

Автор: доц. д-р Мариела Гемишева
Научен редактор: проф. д.ф.н. Албена Хранова
Научен консултант: проф. д-р Любомир Стойков
Фотография: Йоан Гълъбов
Модел: Ива Янкулова
Грим: Марина Младенова
Прически: Емил Иванов
Асистент по проекта: Теодора Спасова


◊ ЗА АВТОРА

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта. Мариела Гемишева е известна с многобройни, нестандартни  и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм” (Владия Михайлова, „Себе-познание” – разговор с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена; Intelligent life, Пролет 2008 г.)

Провокацията е съществен елемент в  нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства” (Роджър Коновър, каталог „In search of Balkania”, 2002)

В международните, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева е работила с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич и др.

Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM Виена, Gass Art Gallery Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

Награди:
. 2008 – Жена на годината 2008, номинация на списание „Грация“ Attika Media, България
. 2008 – Shortlist 2008, номинация за Наградата за съвременно изкуство Гауденц Руф            
. 2006 – Златна игла 2005, номинация, дизайнер на годината на Академията за българска мода
. 1998 – Златна игла 1998, награда за експериментална мода на Академията за БГ мода
. 1998 – 24 карата, награда на телевизионното предаване за мода „24 карата“ на БНТ
. 1997 – Златна игла 1996, награда за авангардна мода на Академията за българска мода

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.02.2016 г. 15:01
Етикети:
Посетено:
1844
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22984-premiera-na-knigata-vreme-i-stil-na-mariela-gemisheva