Издания / премиери

Софийска премиера на новата книга на Петя Александрова „България в потури, но с цилиндър“

25 февруари (четвъртък) от 18,30 ч. в книжарница „Хеликон – България“, бул. „Цар Освободител“ №4

Софийска премиера на новата книга на Петя Александрова „България в потури, но с цилиндър“


◊ СЪБИТИЕТО

Издателска къща "Хермес" има удоволствието да Ви покани на

премиерата на книгата „България в потури, но с цилиндър“ от Петя Александрова в град София.

Заповядайте на 25 февруари (четвъртък) от 18,30 ч. в книжарница „Хеликон – България“, бул. „Цар Освободител“ №4

Заповядайте, добре сте дошли!


◊ ЗА АВТОРА

Петя Александрова е българска журналистка и писателка. Родена е през 1948 г. в Ямбол. Завършва българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Автор е на 7 книги с поезия и проза за възрастни и 19 сборника с приказки и поезия за деца. Стиховете ù са превеждани на английски, полски, румънски, руски, словашки и турски език.


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата на Петя Александрова е съставена от 50 истории, свързани с културния живот в България през XIX и XX век. Писателката ни разкрива множество тайни от живота на видни личности – като Александър Балабанов, Петко Р. Славейков, Стефан Стамболов, Екатерина Каравелова, Соня Змеица, Георги Раковски, Люба Ивошевич, Петър Дънов, за които дори не сме и подозирали.

Книгата „България в потури, но с цилиндър“ е изпълнена с пиперливи любовни истории, скандални подробности и опити за самоубийство, провокирани от болезнена ревност. Текстовете засягат подробности от интимния живот на личности, дейни участници в тогавашния обществен живот. Проследяват интересни факти от българския бит, култура, обичаи, навлизащите в страната ни новости, като появата на литературните салони, на цирка като изкуство, на плажа като „мода“ и др., както и проблема с възприемането им от страна на българите. Петя Александрова ни поднася историите си с чувство за хумор, провокирайки любопитството и интереса на читателите още с първите редове.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
23.02.2016 г. 10:01
Посетено:
2015
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22964-sofiyska-premiera-na-novata-kniga-na-petya-aleksandrova-balgariya-v-poturi-no-s-tsilindar