Издания / премиери

Представяне на книгата „Хърватските бугарщици и техните български съответствия. Статии и материали“

23 февруари 2016 г., 16:00 ч., ИЕФЕМ - БАН

Представяне на книгата „Хърватските бугарщици и техните български съответствия. Статии и материали“


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 февруари 2016 г. от 16:00 ч. в зала 19 на ИЕФЕМ - БАН на ул. „Московска 6А“ ще бъде представена книгата на проф. Стефана Стойкова „Хърватските бугарщици и техните български съответствия. Статии и материали“.

Представянето на книгата е част от семинара „Фолклорна словесност – традиции, състояние, тенденции“, организиран от секциите „Антропология на словесните традиции“ и „Сравнителни фолклористични изследвания“ при ИЕФЕМ – БАН. Книгата е уникална с това, че е първата, която излиза по темата от 30 години насам и е чудесен сборник на юнашкото песенно нематериално културно наследство.

Книгата е посветена на хърватските бугарщици, които представляват особен дял от южнославянската епическа традиция. Поместени в хърватски ръкописи от XVI до средата на XVIII в., бугарщиците са най-старите записи на южнославянски юнашки песни. В сборника проф. Стойкова представя на едно място статии и изказвания на български автори по въпроса за бугарщиците. Публикува всички събрани през втората половина на XX в. у нас и в голямата си част необнародвани теренни материали и анализира връзката на тези песни с българската епическа традиция


◊ ЗА АВТОРА

Проф. Стефана Стойкова е виден български фолклорист, изследовател на българския фолклор. Дългогодишен заместник директор на Института за фолклор при БАН, ръководител на секция „Словесен фолклор“ и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на книгите „Българските народни гатанки“ (монография, 1961 г.), „Български народни гатанки“ (1970, 2 изд. 1984, 3 изд. 2011), „Българска народна поезия и проза Т. 3. Хайдушки народни песни“ (1981), „Български пословици и поговорки“ (2007), и е сред авторите на следните значими сборници с фолклорни материали: „Български юнашки епос“ (1971), „Български народни балади и песни с митически и легендарни мотиви“. Ч. 1-2 (1993-1994), „Български хайдушки и революционен песенен фолклор“ (2001) и др.

Носител е на Международната награда „Йоан Готфрид Хердер“ (1983).


Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
20.02.2016 г. 15:56
Етикети:
ИЕФЕМ БАНпредставяне на книга
Стефана Стойкова
Хърватските бугарщици и техните български съответствия. Статии и материали
Посетено:
1564
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22949-predstavyane-na-knigata-harvatskite-bugarshtitsi-i-tehnite-balgarski-saotvetstviya-statii-i-materiali