Издания / премиери

Представяне на „Мидите имат две страни“ - новата стихосбирка на Поли Муканова

12 февруари 2016 г., 18:30 часа, клуб „Перото“, НДК

Представяне на „Мидите имат две страни“ - новата стихосбирка на Поли Муканова

◊ СЪБИТИЕТО

Издателска къща „Огледало“
представя

поетичната книга „Мидите имат две страни“ от Поли Муканова


Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата


Книгата ще представи нейният редактор Владимир Левчев, д-р Надежда Стоянова (преподавател по българска литература в Софийския университет), д-р Митко Новков (литературен критик) и издателят Пламен Анакиев.

12 февруари 2016 г., 18:30 часа, клуб „Перото“, НДК


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Новият ръкопис на Поли Муканова „Мидите имат две страни“ продължава оригиналните търсения на поетесата. Той отново среща и събира в едно афористична мисъл, преднамереното интелектуално построение с това, което поетическите асоциации изграждат като внушение и послание. Авторката задава въпроси и провокира парадоксални, но в дълбоката си същност истинни, отговори. Критиката вече отбеляза, че още предходната й книга „AMOR FATI” бе кондензирала бъдещи поетични визии и интелектуални послания. И те вече са факт.

доц. д-р Александър Йорданов

Поезията на Поли Муканова има две страни. Едната е лаконична и енигматична като мидена черупка в пясъка. Другата остава за вглеждащите се в дълбочината. Те ще намерят и един истински бисер, отгледан между двете страни на тази книга.

Владимир Левчев

Основната черта, белег на тази поетична книга е опитът и желанието на Муканова да пише за вечността, но и за човешката временност, за съзнанието, което дефинира /не/познатото измерение като Другия.

Зоран Якимоски


Из "Мидите имат две страни":

Бурята на вглеждащите се
в дълбочината
първи атрибут на желанието
е докосването
мидите също имат две
страни
на брега намирам винаги
една



◊ ЗА АВТОРА

Поли Муканова е родена на 23.05.1980 г. в гр. София. Завършила е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистратура по творческо писане с проекта „Самоличност: фрагменти (2000–2005)“. Защитава докторска дисертация на тема „Четенето и читателите в българското общество (1878–1944): институцията библиотека“ във Философския факултет на Софийския университет.

Дебютира със стихосбирката „Мигове в кибритена кутийка“ (2009), а през 2012 г. излиза нейната прозаична книга „Амоr fati: фрагменти“. Поезията ѝ е превеждана на английски, немски, албански, румънски и македонски език. Участвала е в международни поетични фестивали. Редактор е на рубриката за поезия в сайта „Сборище на трубадури“.

Носителка на втора награда от Международния конкурс за поезия „Лирични гласове“ (2014).


Автор:
Организаторите
Публикация:
10.02.2016 г. 11:32
Етикети:
Посетено:
954
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22886-predstavyane-na-midite-imat-dve-strani-novata-stihosbirka-na-poli-mukanova