Издания / премиери

Представяне на научния сборник „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“

10 февруари 2016, 17 часа, ИЕФЕМ - БАН

Представяне на научния сборник „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“


◊ ПОКАНА

Сдружение „Европейски пространства 21“ Русе има удоволствието да Ви покани на

представянето на научния сборник „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“

на 10 февруари, сряда, от 17:00 часа в Зала 19 на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, ул. "Московска" 6А.

Съставител и редактор: проф. д-р Николай Ненов, Регионален исторически музей Русе

Водещ: доц. д-р Даниела Колева, Софийски университет

Сборникът съдържа устни разкази на еврейските общности за самите тях и живота им в Русе, Шумен и Варна. Разказите са резултат от теренно проучване, проведено през пролетта на 2015 г. То отразява не само състоянието на градските общности на евреите в Русе, Шумен и Варна, но осветлява паметта за тях, описва хора и събития, отнасящи се и за онази част от българските евреи, които днес живеят в държавата Израел. Тридесет наши сънародници чрез своите разкази и спомени изграждат впечатляващ териториален обхват на проучването, който в действителност покрива картата на страната.

Онлайн изданието е публикувано на www.pametta.com

Сборникът е част от проект „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“ на сдружение „Европейски пространства 21“, финансиран в рамките на  Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Целта на проекта е да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора.

Сдружение „Европейски пространства 21“ е базирано в Русе. Работи от 1999 г. Фокусира се върху дейности, свързани с хора, общество, медии и арт. Реализира проекти за съхраняване и популяризиране на местната памет. Сдружението е регистрирано да извършва дейност в обществена полза.

 


Автор: Организаторите
04.02.2016 г. 18:08
Посетено: 1237
Етикети: ИЕФЕМ БАН, представяне, проф. д-р Николай Ненов, сборник, Русе, Сдружение Европейски пространства 21, Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе Шумен Варна
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22866-predstavyane-na-nauchniya-sbornik-stradanie-i-spasenie-pametta-na-evreyskite-obshtnosti-v-ruse-shumen-i-varna