Издания / премиери

"Ах, Мария" с премиера на юбилейния си брой на 29 януари в "Перото"

Литературното списание празнува своя 25-годишен юбилей

"Ах, Мария" с премиера на юбилейния си брой на 29 януари в "Перото"


◊ ПРЕМИЕРА НА "АХ, МАРИЯ"

Литературен клуб "Перото" в София ще представи на 29 януари (петък) от 19:00 часа юбилейния брой на списание “Ах, Мария“ и неговата 25-годишнина.

Юбилейният брой съдържа 59 автори, а създателят му – Румен Баросов е успял да го състави само за месец – от събирането на текстовете, през редактирането им, до дизайна и отпечатването. Затова и нарича този брой „исторически“.


◊ ЗА ЛИТЕРАТУРНОТО СПИСАНИЕ "АХ, МАРИЯ"

Култовото издание се ражда през 1990 година и за 25 години в него са публикували 628 уникални автори на 4624 страници. Неговите създатели по това време са Андрей Кулев, Александър Джоганов, Венцеслав Арнаудов, Димитриос Марусопулос, Иван Кръстев, Катя Лещанска, Панос Статоянис, Румен Баросов, Цветанка Еленкова, Ясен Атанасов.

Заглавието на списанието отпраща към удоволствията (на литературата) със своето „Ах“, а „Мария“ е избрана като име, което, освен че се среща често, е поетично.

В изданието се включват текстове и автори, които никога преди това не са се появявали, а то самото успява да разчупва темите табу. Сред темите на броевете му са "Как се пише литература", "Сюрреализмът", "Смъртта", "Прокълнатата литература", "Балканският бум в литературата", "Антология на едно незавършило десетилетие. Българските класици от 90-та година до днес" и др.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.01.2016 г. 13:32
Посетено:
1504
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22828-ah-mariya-s-premiera-na-yubileyniya-si-broy-na-29-yanuari-v-peroto