Издания / премиери

Представяне на книгата "Тишина! Запис" на д-р Момчил Георгиев

За значимостта на Българското национално радио при развитието на музикалната ни култура

Представяне на книгата "Тишина! Запис" на д-р Момчил Георгиев


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 януари 2016 г. (четвъртък) във Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийски университет "Св. Климент Охридски" (зала номер 17) от 18 часа ще бъде представена книгата "Тишина! Запис" на д-р Момчил Георгиев, посветена на значимостта на Българското национално радио при развитието на музикалната ни култура.

В книгата БНР е представено като културна, просветителска и музикална организация, допринесла за създаването, съхранението и разпространението на българска музика чрез многобройни състави, деятели, редактори, диригенти, солисти, експерти, програми, фестивали, конкурси и други.

Ето какво споделя авторът д-р Момчил Георгиев за книгата в аванс - представяме Ви част от интервю на Албена Безовска, БНР:

"Тази книга е опит да се изследват музикалните процеси в Българското национално радио през технологията и философията на създаване на музика, на нейното разпространение, съхраняване и видовете използване. Радиото априори и „по рождение“ е свързано с музиката. По рождение радиото е и просветна и културна институция. Нека не забравяме, че първото радиопредаване на Радио София, както се е наричало в началото, е директно предаване на концерт от варненската зала „Съединение“ през 1934 г. А най-старият запис, запазен в „Златния фонд“, е хоро, написано от чеха Алоис Мацак – композитор и диригент, работил десетилетия в България. Радиото е немислимо без музика. 

Моята цел беше да изследвам генезиса на тази огромна културна дейност, продуцентските функции, международния обмен, отношенията със сдруженията за авторско право. Това са все „невидими“, но важни неща, които досега не са описвани и анализирани. Няма голям български композитор, изпълнител или диригент, който да не е гостувал в концертните програми на радиосъставите, да не е оставил името си в звуковия фонд. Много известни музиканти са работили в БНР, давайки своя принос в различни области. Във фонотеката се пазят наистина уникални записи – например на Дмитрий Шостакович, Кирил Кондрашин, Генадий Рождественский, Херман Абендрот, Яков Зак и много други. В книгата има специално приложение с техните имена. 

От 50-те години на миналия век радиото организира свои конкурси и фестивали. Например фолклорния „Добруджа пее и танцува“, в областта на детското творчество – „Парад на детската песен“. Конкурси организират отделните програми, както и районните радиостанции във Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора. Голям е броят на фестивалите, в които самото радио е участвало и продължава да участва – „Концертино“ – Прага, конкурси на Европейското сдружение за радиоразпространение и др. Да не говорим за концертните цикли на радиосъставите, прякото излъчване на тези събития…"

И нека представим една добра мисъл - есенция от интервюто: "Тази книга е скромен вестоносец на истината, че БНР е много повече от медия и журналистика".
Д-р Момчил Георгиев за "Тишина! Запис"


* * *

Събитието в четвъртък вечер, 28-ми януари, е отворено за всички, които милеят за Българското национално радио и се интересуват от неговата история, идеи и развитие.

Начален час на премиерата на "Тишина! Запис" - 18 часа.

Място: СУ "Св. Климент Охридски", Факултет по журналистика и масови комуникации, Зала 17

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
27.01.2016 г. 17:31
Посетено:
1771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22817-predstavyane-na-knigata-tishina-zapis-na-d-r-momchil-georgiev