Издания / премиери

„Сезонът на Йоана” от Яница Радева на турне в Стара Загора и Казанлък

Представяне на книгата в Казанлък на 28 януари , в Стара Загора - 29 януари 2016

„Сезонът на Йоана” от Яница Радева на турне в Стара Загора и Казанлък


◊ СЪБИТИЕТО

Библиотека „Родина“, Къща музей „Гео Милев“ - Стара Загора, Литературно-художествен музей Чудомир - Казанлък и издателство „Хермес“ представят "Сезонът на Йоана“ - втората белетристична книга на Яница Радева

• Казанлък - 28 януари 2016, 17.30 часа, Литературно-художествен музей "Чудомир"

• Стара Загора - 29 януари 2016, 18 часа, Къща музей "Гео Милев"


"Сезонът на Йоана“ е книга, в която изживяванията са насочени към вглъбеното очакване. Усърдният бод на иглата съшива не само поредното ръкоделие на Йоана, но с дълбочина и съчувствие – драмата на човешкия живот в съвременното общество. Всяка съдба, жест и име са важни и неслучайно „повикани“ в сюжета, за да бъде изваян неизбежният сезон и на един докрай обтегнат живот.

На премиерата в София писателката Емилия Дворянова сподели, че със "Сезонът на Йоана" Яница Радева се заявява като изграден писател.

„Иглата проби плътта, сякаш беше плат, сякаш беше лен, сякаш щеше да извае първия щрих на нов образ, но направи само едно пробождане. Тя бързо и рязко проникна и в същия момент, или в почти същия, със същия жест, само че насочен наобратно, навън, беше извадена. След нея остана червено като глава на топлийка топченце кръв, което Йоана не попи с тампон, а остави да се съсири от само себе си. По-рано, когато иглите бяха дебели и груби, а не като сега фини като жило на пчела, и тя не беше научила този жест, еднократно и отмерено да пробие плътта си, неуверено издърпваше прозрачната течност от стъкленото шишенце и се чувстваше така, сякаш за първи път държи игла. Но точно такава тя наистина дотогава не беше докосвала, не беше и оглеждала по този начин ръцете и краката си, до началото, сложено от онази вечер, когато привидно нищо не се случи. Тя по-късно разсъди това, след като докторите, и двамата, които внимателно прегледаха резултатите от изследванията, запитаха един и същ въпрос: – Да сте преживели някакъв стрес?“

„Сезонът на Йоана” (Яница Радева) е като далечна песен рано сутрин в някакъв хотел, от която долавяш откъслеци и почти си спомняш предишен живот.

Инна Пелева, "Литературен вестник"


◊ ЗА ЯНИЦА РАДЕВА

Тя е поет, свързан със Стара Загора. Дебютната ѝ книга „Друг ритъм“ (2003) излиза като резултат от Националния младежки конкурс „Веселин Ханчев“, на който получава първа награда през 2002 г. Сега на свой ред като жури в него представя младите поети. При последното си гостуване дори ни замеси хляб от думи.

Тя е и добър белетрист, познат ни с белетристична книга „Бонбониерата“ (2011), жанрово определена от проф. М. Кирова като роман. През 2012 г. „Бонбониерата“ получава Грамота за млад автор от Министерството на културата. „Кошерът на думите“ (стихосбирка, 2012) е номинирана за наградата „Николай Кънчев“ през 2012 г., монографията „Обетован кръг. Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ (2014) е с номинация в раздела за хуманитаристика в конкурса на Портал Култура.

Яница Радева има участия в сборниците с есета и стихове „Неиздадената“ книга за българските будители“ (2003), „Фейсконтрол“ (2006), „Антология на младите български поети“ (2007), Носител е на почетния знак „SMS-поезия“ (2007), на втора награда от Националния конкурс за млади поетеси „Дора Габе“ (2006), на втора награда от Националния конкурс „Магията любов“ (2007), отличена е и с публикация на разказ в сп. „Алтера“, бр. 8/9 от конкурса „Екстаз“ (2006). През 2009 г. получава Първа награда от националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

 



Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
25.01.2016 г. 18:09
Посетено:
863
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22800-sezonat-na-yoana-ot-yanitsa-radeva-na-turne-v-stara-zagora-i-kazanlak