Издания / премиери

Силвия Томова представя романа си "Печатарят" в Стара Загора

14 януари 2016, 18:30 ч., Книжарница „Приятели” - първата за годината Среща с автограф

Силвия Томова представя романа си "Печатарят" в Стара Загора


◊ ПОКАНА

Библиотека "Родина" Стара Загора,
Пътуващите книги на Стара Загора,
Книжарница "Приятели" Стара Загора,
ИК "Жанет 45"

Ви канят на

среща със Силвия Томова
и
премиера на романа й "Печатарят"


14 януари 2016, четвъртък, 18:30 ч.      
Книжарница „Приятели” (бул. "Цар Симеон Велики" 118)


Силвия Томова е родена през 1973 г. в София. Завършила е специалностите "Дефектология" и "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Публикувала е във вестниците "Литературен вестник", "Литературен форум", "Словото днес", Електронно списание LiterNet, списание "Книгите днес" и др.


Силвия Томова е автор на два сборника с разкази („Добър ден, Р.“, „Черни маслини и двама мъже“) и на романите „Кожа“ и „Тит от Никомедия“. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ (2007) и приза „Книга на годината“ на Академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и белоруски. Премиерата на „Тит от Никомедия“ на сръбски език през 2013 г. стана част от културната програма по отбелязването на 1700 години от подписването на Миланския едикт в гр. Ниш. „Печатарят“ е третият роман на Силвия Томова, с който тя категорично утвърждава мястото си в съвременната българска литература. Сериозен исторически роман, който ни пренася в едни от най-тъмните за България години, за да възкреси от мрака на XVI век образа на българина Яков Крайков, ренесансов човек и първият български печатар. Оскъдна фактология? Мисията невъзможна? Не и за талантливото перо на Силвия Томова, чиято емпатия одухотворява пред очите ни един „просветен и смел мъж“ в невероятната атмосфера на Венеция. Мистерия и драма, потопени в красиво повествование.
София Несторова

„Появата на „Печатарят“ запълва празнотата на нещо, което аз знам, че липсва много отдавна. Авторката създава чувство на доверие, че всичко, което е описала, е истина. Тя събужда любопитство и любов към хората, които са живели преди нас. Силвия Томова съживява едно далечно време и създава един човечен исторически роман. Тази книга е пътеводна звезда по път, по който си заслужава да вървим.“
Aкад. Антон Дончев



Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
13.01.2016 г. 13:54
Посетено:
1532
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22715-silviya-tomova-predstavya-romana-si-pechataryat-v-stara-zagora