Издания / премиери

Нова проза

Две нови издания на Факел Експрес и Жанет - 45

◊ ПОРЕДИЦАТА НОВА ПРОЗА

6. Юз Алешковски
НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВИЧ
научнофантастична повест
КЕНГУРУ
роман
Първо издание
Превод Божидар Томов, Иван Тотоманов
Редактор Георги Борисов
Художник Димитър Келбечев
Цена 10,99
Поръчайте от Електронна книжарница LiterNet!

"Юз Алешковски е роден през 1929 година, а емигрира през 1979-а покрай алманаха "Метропол", където е първата му публикация. И тъй като и този алманах излиза за пръв път на Запад, всичко публикувано от Алешковски, всички повести и романи - "Николай Николаевич", "Кенгуру", "Маскировка", "Ръката", "Синичка скромна забрадка", "Смърт в Москва", "Тангото на бълхите" и т.н., - всичко е в Америка. И това е трагично и смешно също като прозата му, понеже Алешковски е непреводим на никакъв език освен на руски. Понеже книгите му са написани на език, който преди Юз нямаше писменост. Нито речников словник. Самият Алешковски е и писмеността, и словникът на този език. На езика, на който всички ние, и руснаци, и неруснаци, може и да не говорим, но с който всички живеем". (Андрей Битов)

"Драматичните колизии на героите му са абсурдни до степен на пълна действителност, и обратното; ние обаче ги разпознаваме на първо място поради тяхната абсурдност. Иронията му е раблезианска и разрушителна, породена от неутолимия с нищо метафизичен авторов глад". (Йосиф Бродски)


7. Анатолий Корольов
ГЛАВАТА НА ГОГОЛ
роман
ИГРИТЕ НА ГЕНИЯ, ИЛИ ЖИВОТЪТ НА ЛЕОНАРДО
роман-колаж
Първо издание
Превод Здравка Петрова
Редактор Георги Борисов
Художник Димитър Келбечев
Цена 8,99

Поръчайте от Електронна книжарница LiterNet!

В биографичната си книга "Да бъдеш Бош" Анатолий Корольов твърди, че вече живеел четвъртия си живот и че предишния път се бил родил около 1470 година в епохата на Късното средновековие в Северен Брабант, в Херцогенбос, където станал ученик на художника Йеронимус Бош и маестрото го допуснал до работата си над прочутия триптих "Градината на наслажденията" (музей "Прадо" в Мадрид).

В новия си шедьовър - "Игрите на гения, или животът на Леонардо", писателят продължава невероятния си средновековен разказ на очевидец, само че този път герой на творбата му е станал Леонардо да Винчи, за когото Корольов пише като за съвременник на третия му живот и разказва безброй подробности, неизвестни дори на първия биограф на Леонардо маестро Вазари. Впрочем нищо чудно: когато Леонардо умира през 1519 година, самият Вазари е бил само на седем години. Най-сетне, Корольов твърди, че Леонардо е открил тайната на безсмъртието и е още жив.

Четвъртия си живот Анатолий Корольов започва в Русия през 1949 година, където се озовава в тялото на тригодишно момче, единствен син на прекрасна семейна двойка, която тогава живее в уралския град Молотов (днес на картата няма такъв град, преименуван е). След време момчето пораства и става един от най-ярките писатели на нова Русия.

Той е издал 10 книги, написал е 1000 есета и 5 радиопиеси, поставени в Москва, в Талин, във Варшава, в Братислава и в Кьолн. Слава му донася един роман за отсечени глави - "Главата на Гогол", за който писателят получава престижната италианска награда "Пене" (веднага след Умберто Еко) и други международни отличия.
Произведенията му са издавани в Италия, Франция и Германия.

Автор:
Факел Експрес
Публикация:
19.05.2006 г. 20:03
Посетено:
629
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2268-nova-proza