Издания / премиери

Нов брой на списание „Библиосфера“

Електронно списание за услугите, ресурсите и технологиите в библиотечно-информационното пространство

Нов брой на списание „Библиосфера“


◊ СЪДЪРЖАНИЕ НА БРОЯ

Редакторски бележки

. Гемификация
Гергана Мартинова

Предизвикателства

. От водопад до таблети. 20 години по-късно
Надя Терзиева

РЕЗЮМЕ: Статията е посветена на 20-годишния юбилей на Библиотеката на Нов български университет. Тя представя преглед на нейното развитие. Всички значими събития и промени са проследени в цифри и снимки през 1995 г., 1998 г., 2007 г. и 2014 г.

. Система за редакция на съдържание „Joomla“: История, развитие и възможности на софтуерния пакет за онлайн издания
Кирил Камбуров


РЕЗЮМЕ: В настоящата статия е представена система за редакция на съдържание „Джумла“. Създаването и историческото развитие на софтуерния пакет са показани в неговите различни версии. Описана е правната регулация на тази система с отворен код. Също така са разгледани методите за внедряване, поддръжка и мултиезичност. Посочени са конкретни примери на научни издания, използващи „Джумла“ като платформа.

. Нова библиотека
Калина Тодорова

РЕЗЮМЕ: Авторът е магистър по „Архитектура“ и през 2014 г. работи в Библиотеката на Нов български университет. Тази статия представя част от нейния магистърски проект за изграждането на библиотека в кв. „Студентски град“, гр. София. В него тя съчетава придобития опит като библиотекар и нейните знания в областта на архитектурата.

Традиции

. XII Западнобалканска конференция по информационна грамотност
Десислава Милушева

РЕЗЮМЕ: Статията коментира изследвания, представени на XII Международна научна конференция „Информационна грамотност – Западни Балкани“. Разглежданите проблеми касаят техническата и информационна компетентност на съвременния библиотечен потребител, развиването на дигитална култура на преподаватели и изследователи и възможностите за обучение на библиотечния персонал. Целта на конференцията е да очертае бъдещи насоки за изследвания и развитие на кооперираните усилия между Западните Балкани, Европа, Средиземноморския регион и Централна Азия.

Културно наследство

. По случай 130 години от рождението на Николай Лилиев: Из архива на проф. д-р Кръстьо Мирски
Александра Трифонова

РЕЗЮМЕ: По случай навършването на 130-годишнината от рождението на Николай Лилиев и 95-годишнината от рождението на проф. Кръстьо Мирски, Александра Трифонова привлича вниманието на читателите върху непубликуван текст на Лилиев. Той е чернова на лекция върху историята на българския театър. Текстът е намерен сред документите на проф. Мирски. Неговото издаване е съобразено с правилата за публикуване на архивни документи съгласно Методическия кодекс на Държавна агенция „Архиви“ от 2013 г.

Литература

. Памет за приятеля Димчо
Надежда Александрова

РЕЗЮМЕ: Статията разглежда приятелството и сътрудничеството между трима български поети от началото на XX в. – Димчо Дебелянов, Николай Лилиев и Димитър Подвързачов. Детайлно анализирани са взаимоотношенията между тримата автори. Сериозно място е отделено на техни емблематични произведения. Първата част представя ръкописите и материалите от Димчо Дебелянов, попаднали в архива на Николай Лилиев и предадени като дарение на Националния литературен музей през 1981 г. от наследниците на Лилиев. Втората част на текста е посветена на Димитър Подвързачов. Необикновеното приятелство (по израза на Георги Константинов) между тримата поети и техният литературен кръг, за кратко легитимиран чрез сп. „Звено“ (1914 г.), осигурява атмосфера за съзряване на литературните дарби на това духовно братство. 

Анонси

. Виртуална библиотека „Етика“
Проект „Discovery“


Автор:
НБУ Библиотека
Публикация:
21.12.2015 г. 18:43
Етикети:
Димчо ДебеляновНадежда АлександроваГергана МартиноваНадя ТерзиевагемификацияБиблиосферасписаниебиблиотекаНБУ
Александра Трифонова
Десислава Милушева
Калина Тодорова
Кирил Камбуров
Joomla
таблети
Посетено:
1472
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22660-nov-broy-na-spisanie-bibliosfera