Издания / премиери

Премиера на книгата "Литературата за деца - промени в завещаното" от проф. д-р Светлана Стойчева

19 декември 2015 г., 17 часа, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

Премиера на книгата "Литературата за деца - промени в завещаното" от проф. д-р Светлана Стойчева


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сонм" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"
имат удоволствието да Ви поканят на

премиера на книгата "Литературата за деца - промени в завещаното" от проф. д-р Светлана Стойчева
, изд. "Сонм", 2015.

Премиерата ще се състои в кинозалата на НАТФИЗ на 19 декември 2015 г., събота, от 17 часа.

Книгата ще бъде представена от литературния критик Юлиан Жилиев.


Професор д-р Светлана Стойчева е университетски преподавател и изследовател с широки научни интереси в областта на литературата, митологията и културата. Това предопределя множеството контексти, в които тя разглежда литературата за деца, и богатия спектър от изследователски гледни точки към нея. Авторка е на монографиите „Приказките на Николай Райнов – между магиката и декорацията“ (УИ „Св. Климент Охридски“, 1995) и „Приказката в българската литература през ΧΙΧ век. Опит върху емпирията на приказката“ (ИК „Карина - Мариана Тодорова“, 2009).


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата със статии „Литературата за деца – промени в завещаното“ се опитва да вникне в константите и променливите на литературата за деца, „тествайки“ различните нейни периоди, автори и произведения. Ако приемем, че тя съдържа едни от най-устойчивите послания към „младите сърца“ и че класиците на литературата за деца са възрастни, най-провокативният въпрос, който се очертава днес, е: не сме ли свидетели на срутването и на този мост за предаване на родовите и националните ценности и доколко изобщо е жива въздействащата сила на Посланието?

Из предговора:

Историята на литературата за деца показва, че в определени моменти можем да говорим не само за смяна на завещаното като послание, но и за смяна изобщо на литературния „репертоар“. Това е най-видно особено по време на културни преходи, какъвто за България е преходът от края на 40-те докъм края на 50-те години на ΧΧ в. (тогава репертоарът драстично се променя в стремежа да се изгради малкият строител на социализма) и през 90-те години на ΧΧ в. (когато глобализационните процеси „повлякоха“ домашните и накараха българската литература за деца да заговори и на „чужд“ език).

Най-недвусмислени ценности литературата за деца показва след Освобождението, когато затвърждава репертоара с образите и метафорите, зададени от Възраждането, и между двете световни войни, когато достига високи естетически висоти благодарение на ангажираността на най-големите български писатели и художници с нейната кауза. Това е времето, което и днес може да ни учи как се създава образователна и културна политика чрез включването на литературата за деца. Литературата в 60-те, 70-те и 80-те социалистически години реабилитира голяма част от класическата литература за деца (без произведенията на религиозна и монархическа тематика) и създава също произведения с непреходна ценност - но това става, отново да подчертаем, когато преминават експериментите на прехода и литературата открива обратния път към художествеността.

Очевидно е, че всяка промяна в интерпретационната рамка води до промени в посланията на литературата. И все пак на първо място промяната на посланията на литературата за деца е свързана с промяната на негово величество нейния читател- на неговите читателски вкусове, усет, предпочитания, с една дума – на неговата култура. Подобно разминаване подготвя пропастта между детския читател и писателя за деца, а тя вече е увеличена в последните двадесет години.



Автор:
Организаторите
Публикация:
18.12.2015 г. 14:29
Етикети:
премиера на книгаиздателство Сонм
Светлана Стойчева
Литературата за деца
Посетено:
1818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22647-premiera-na-knigata-literaturata-za-detsa-promeni-v-zaveshtanoto-ot-prof-d-r-svetlana-stoycheva