Издания / премиери

Домът на хумора и сатирата с ново издание

Излезе от печат книга 9 от библиотека "Благолаж"

Домът на хумора и сатирата с ново издание


Двеста страници с хумор! – така би възкликнал всеки, който отвори книга 9 от библиотека „Благолаж”. Най-новото издание на Музея „Дом на хумора и сатирата” ни пренася в необикновената атмосфера на 16. Национална среща-наддумване „Благолаж” от 17 май т.г. Тогава слушахме зевзеци от цялата страна: от Априлци, Враца, Габрово, Дългопол, Омуртаг, с. Посабина, Поповско, Смолян, София, Търговище. Бяха се събрали „големи”, имаше и „малки”, дори „стари” разказвачи на комичен фолклор. Големите – големи само по възраст, а малките – малки и по ръст, и по години – четиригодишни дечица от детска градина „Мики Маус” и ученици от ОУ „Ран Босилек”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” (Габрово) и от Варненско. „Старите” заслужиха името си, защото вече са получили най-голямата награда на наддумването – пластиката с камбанка „Благолаж”. Така тридесет години след първото наддумване можахме да чуем новите лакърдии на Веселина Бабаджанкова („Благолаж - 1995”), Аспарух Йорданов („Благолаж - 2001”), Мария Маркова („Благолаж - 2007”), Дешка Стефанова („Благолаж - 2011”), Георги Петков-Бинти („Благолаж - 2013”). Научихме какво ги развеселява, какво ги прави оптимисти – нали хуморът е здраве, а значи – живот.

Изненада за всички стана участието на професионалната разказвачка от Америка Присила Хау, която бе много щастлива, че има късмет да попадне на „Благолаж”, да се включи в наддумването, а накрая си тръгна и с награда.

Част от това веселие, компресирано, както биха казали компютърните спецове, във вид на книга, вече тръгна към своите почитатели. Тя може да се чете в буквалния смисъл на думата и могат да се чуят „гласовете” на разказвачите, да се усетят извивките на техния говор и звънът на смеха им. Двете теми, поставени от организаторите на наддумването – Музея „Дом на хумора и сатирата” и Министерството на здравеопазването („Трудът е песен” и „Здравето – най-голямото богатство”) си бяха доста висока летва, която никак не смути всички 38 по-малки и по-опитни разказвачи, които показваха талант и познания в областта на народното творчество. Тогава, през май, се впечатлихме от интересното участие на дете с майка си, с по-голяма сестра, с баба, на две сестри... Защото фолклорът е това – знанието да се предава от поколение на поколение, а семейството е точно мястото, откъдето тръгва тази своеобразна щафета. Искате ли да научите как патриархалното семейство е възпитавало своите наследници? Тогава потърсете народните мъдрости по темите от наддумването („Чуто от баба и дядо”). Не по-малко любопитни истории могат да се намерят в раздела „Хумор от векове”, които съставителите са научили от сборник с „разнообразни, смешни, остроумни и философски приказки и изречения” от 1907 г.

Познавате ли работещите в Дома на хумора, какво знаете и не знаете за тях? Ами чуйте какви весели истории и вицове умеят да разказват, за да се убедите, че наистина работят във Весела къща!

Девета книжка „Благолаж” е съставена от Венета Георгиева-Козарева и Татяна Цанкова, а оформлението и илюстрациите са на Йорданка Шиякова. Отпечатана е в „Екс-Прес” – Габрово. Екипът на ДХС поднася с книжката още много изненади, при това е помислено за всекиго. Така всеки участник в наддумването ще намери илюстрация към своя репертоар. За любителите на точните цифри е цитирана актуална анкета „Трудолюбив ли е българинът?” (проверете, драги читатели!); за тези, които търсят измеренията на събитията във времето е специално изготвената за случая Хроника на 30-годишната Национална среща-наддумване. А цветното приложение е ярък спомен от ярко преживяване.

Книжката вече достигна до всеки участник. Любознателните и почитателите на комичния фолклор, както и всички, които искат да си подарят късче от самородното народно богатство, могат да сторят това на щанда за сувенири в Дома на хумора. Коледа и Нова година наближават.

Автор: Венета Георгиева-Козарева
12.12.2015 г. 14:52
Посетено: 929
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22606-domat-na-humora-i-satirata-s-novo-izdanie