Издания / премиери

Представяне на книгата "Безмайчинство" от Петер Ваверцинек

На 7 декември 2015 от 17 часа в Австрийска библиотека - Русе

Представяне на книгата "Безмайчинство" от Петер Ваверцинек


◊ СЪБИТИЕТО

Международно дружество "Елиас Канети" и Издателство "Елиас Канети" организират

представяне на книгата на Петер Ваверцинек "Безмайчинство"

7 декември 2015, 17 часа, Австрийска библиотека - Русе

Hа презентацията авторът ще чете кратък откъс от книгата си на немски език. Артистът Крум Берков ще чете откъс от романа му на български език.

Книгата ще бъде представена от преводачката, проф. дфн Пенка Ангелова.



◊ ЗА АВТОРА

Петер Ваверцинек е роден през 1954 г. в Росток, бившата ГДР, под името Петер Рункел. Израснал е по различни детски домове и приемни семейства. От 1988 г. е свободен писател, режисьор, автор на радиопиеси и певец. През целия си живот се бори със своето безмайчинство. Когато години след падането на стената открива и посещава майка си в западната част на Германия, бленуваната и лелеяна мечта за майката се разбива в жестоката действителност. На фона на автобиографичността Ваверцинек разкрива раните на съвременните общества, поставяйки проблема на фона на една интертекстуална мрежа от цитати от художествената литература и фолклора и на фона на многобройни съобщения за престъпления спрямо деца.

Награди: Награда на берлинските критици (1991), Награда за радиопиеса на Берлинската академия на изкуствата (1993), Награда „Ингеборг Бахман“ и награда на публиката (2010), Шортлиста на Наградата за германска книга (2010)
 
* * *

Два типа творци: такива, които се заселват в рани, и такива, които се заселват в къщи.
Елиас Канети


Истината расте като аспержи дълбоко долу и само една част е вкусна.

Обществеността много лесно взема решение за задължително водене на кучетата с каишки или намордници, ако някое дете бъде убито от ловно куче, драстично се засилват законовите мерки за отглеждане на ловни кучета след нещастието. Майките кукувици обаче не се поставят в графата на общественоопасните, престъпленията им към собствените деца излизат наяве едва когато са прекалили неимоверно. И винаги се говори за отделния случай, всяко престъпление се води като изключение.

Петер Ваверцинек



Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
04.12.2015 г. 17:54
Посетено:
854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22518-predstavyane-na-knigata-bezmaychinstvo-ot-peter-vavertsinek