Издания / премиери

Премиера на историческия роман "Стамболов: воля за държава" от Бойко Беленски

1 декември 2015 г., 18:00 ч., Музей за история на София

 Премиера на историческия роман "Стамболов: воля за държава" от Бойко Беленски


◊ ПОКАНА

Заповядайте на премиерата на историческия роман "Стамболов: воля за държава" от писателя Бойко Беленски.

На 1 декември 2015 г. (вторник) от 18:00 часа в Музея за история на София (Централна минерална баня) - пл. "Бански" 1.

Новият исторически роман ще бъде представен от литературния критик проф. Петър Велчев.

Събитието се организира със специалната подкрепа на Столична Община, Музея за история на София, Съюз на българските писатели и Издателска къща "Сатори Ко".


Житието на Стефан Стамболов поразява и завладява. То е написано от даровитото перо на талантлив разказвач и съвестен изследовател. Авторът Бойко Беленски е доктор по история, създал над 20 запомнящи се книги, сред които „Братята на Юда“, „Недосегаемите“, „Да те закука Сокол“, „Месия без мисия?“, „Поличба“, „Веда за Орфей“.

Темата за Стефан Стамболов ще остане гореща следа в българската история, докато не се заличи от паметта ни неговото име, а това значи България да изчезне от картата на света.

Петър Велчев: „Достойнство на книгата на Бойко Беленски за Стамболов е, че тя съумява да сведе до минимум неизбежните авторски размишления и да остави героите сами да говорят за себе си. Пред нас е живият, автентичен образ на Стефан Стамболов, такъв какъвто вероятно е бил: човек от плът и кръв, обладаван от чисто човешки, включително и греховни страсти, но и направляван от небивала в нашата история воля за служене пред олтара на Отечеството и на българската държавност. Едновременно властител и мъченик на своята епоха.“



Автор:
Организаторите
Публикация:
30.11.2015 г. 15:16
Етикети:
премиераисторически роман
Издателска къща Сатори Ко
Бойко Беленски
Стамболов: воля за държава
Посетено:
1416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22488-premiera-na-istoricheskiya-roman-stambolov-volya-za-darzhava-ot-boyko-belenski