Издания / премиери

Представяне на „Изгорени писма” от Петър Краевски в Пловдив

02 декември 2915, 18.00 ч., Книжарница Хермес – Централ

Представяне на „Изгорени писма” от Петър Краевски в Пловдив


◊ ПОКАНА

ИК „Жанет 45” и Книжарница Хермес – Централ
ви канят на

представяне на поетичната книга „Изгорени писма” от Петър Краевски


С думи за книгата Здравко Дечев

02 декември 2915, сряда, 18.00 ч.
Книжарница Хермес – Централ
Пловдив, ул. „Княз Александър I” 43


„Изгорени писма” е новата стихосбирка на Петър Краевски, която излиза в ИК „Жанет 45”. В нея авторът на хумористични книги като излязлата наскоро „Операция Райски газ”, отново се връща към по-сериозните стихове. В този проект той залага както на белия стих, така и на класическия. Част от представените творби са печелили литературни награди или са били част от романа му „4at, или сбогуване с Аркадия”, в който един от героите пише своята стихосбирка онлайн и я коментира с редактора си в интернет. Навлизането в „Изгорени писма” проследява запалването, горенето, затихването на огъня, пепелта. Според Петър Краевски в четенето на този текст са въплътени смирение пред Словото и известна доза мимолетност като „поглед, който изпреварва пламъка”. Идеята е, че всяко стихотворение се чете като за последно.


◊ ЗА АВТОРА

Петър Краевски е автор на книги с хумор, сатира, поезия и проза. Книгата му „Ало, как сте?” официално е обявена за най-продаваната книга за ноември 2001 г. в книжарници „Отец Паисий”. Стихосбирката му ”Сомнамбул” бе удостоена с Националната награда „Светлоструй” (2006 г.) за най-добра поетична книга на извънстоличен автор за периода 2006-2008 г. и първа награда за кратък разказ на списание "Едно". Автор на романа „Чат или Сбогуване с Аркадия”, който излезе в началото на 2009 г. и сборника с хумористични разкази „Операция Райски газ”, 2012 г. Лауреат е на конкурси за поезия и сатира. Основател и организатор на Националния конкурс за поезия и сатира „За един по-човечен свят”. Автор и водещ на забавни и сатирични радио и телевизионни програми. Бил е програмен директор на Радио „Веселина”, радио „Ве” и телевизия „Веселина”, както и водещ на много и разнообразни предавания с културен и хумористичен профил. Бил е главен сценарист на телевизионното предаване „Звездно вариете” по VTV, главен сценарист на следобедния блок „В неделя със...” по БНТ1. Носител е на първа награда за авторското си хумористичното предаване „Петкраски” на международния медиен конкурс в Албена и на специалната награда за предаването „Етнофорум”. Номиниран на радио конкурса “Prix Europa” в Берлин, където по-късно е бил и жури в раздела „радиопредавания”. Режисьор е на документалния филм „Живата енергия”, който е с номинация на конкурса „Осма муза” в НДК. Член на Дружеството на Пловдивските писатели. Доктор хонорис кауза на в. „Пловдивски университет”.

Библиография: „Стриптийз по всяко време”, афоризми (ИК „ШУТ”, 1990 г), „Вятър от консерва”, сатирични стихове и епиграми (ИК „Златен муфлон”, 1992 г.), ”Ало, как сте?”, сатирични стихове и епиграми (ИК „Жанет 45”, 2001 г.), „Сомнамбул”, стихове (ИК „Жанет 45”, 2006 г.), „4at, или Сбогуване с Аркадия”, роман (ИК „Жанет 45”, 2009 г.), „Операция „Райски газ”, хумористична проза (ИК „Жанет 45”, 2012 г.), „Изгорени писма”, стихове (ИК „Жанет 45”, 2015 г.).


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
30.11.2015 г. 15:51
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22487-predstavyane-na-izgoreni-pisma-ot-petar-kraevski-v-plovdiv